Discover What the World Thinks of U.S.

Trump on Adventures in a Foreign Land

Trump called Peña Nieto his friend. That is a proffered hand that shouldn’t be accepted.

<--

Gunnar Jonsson: Trump på äventyr i okänt land

Varför Mexikos president Enrique Peña Nieto bjöd in Donald Trump kan man undra. Rätt nyligen liknade han gästen vid Hitler.

Förvisso är det normalt sett inget konstigt att en statsman vill tala med stora amerikanska partiers kandidat till Vita huset. Men Trump är inte normal. Det visade han ett par timmar senare i ett braskande tal i Phoenix.

Ända från början har grundbulten i Trumps valkampanj varit hets mot invandrare. Han lovade att deportera 11 miljoner papperslösa. Han kallar mexikanska immigranter våldtäktsmän, knarksmugglare och mördare. Han vill snöpa frihandeln, inklusive den med Mexiko som stjäl amerikanska jobb. Han har fyllt på med löften om att porta muslimer. Och, huvudnumret, han tänker bygga en mur längs den södra gränsen som Mexiko ska betala.

Det där pratade vi inte om, sa en nedtonad Trump efter mötet med Peña Nieto. Jag förklarade att det inte blir några pengar, svarade värden.

I Phoenix var den gamle Mexikomobbaren tillbaka. Men samtidigt som Trump åter gjorde hätska utfall mot de invandrade vanebrottslingarna försökte han energiskt att gömma och sudda ut detaljerna i sin politik.

Kriminella papperslösa och visumfuskare ska utvisas bums, sa Trump, men den särskilda deportationsstyrkans uppdrag är då nere i runt 6 miljoner människor. Behovet av en polisstat kvarstår dock, liksom vansinnet i att göra sig av med en icke föraktlig del av den amerikanska arbetskraften.

Och det handlar knappast om insikt om realiteter, utan om Trumps behov av att fernissa sitt budskap inför de som inte är fanatiska fans. Han ska låta som att han ändrar sig och låtsas som att han inte gör det. Reflekterande medborgare har dock i över ett år hört honom spy galla över invandrarpatrasket. Den ständigt rosenrasande svansen frågar sig eventuellt varför plötsligt bara hälften av våldsverkarna ska kastas ut.

I den verkliga världen har antalet illegala invandrare redan sjunkit drastiskt. 2015 greps 188.000 mexikaner som försökte ta sig över gränsen, 2000 var det nästan tio gånger så många.

Sex av tio amerikaner tycker att muren mot Mexiko är en korkad idé. 76 procent anser papperslösa vara hårt arbetande folk. Två tredjedelar tror inte att de begår fler brott än andra. 6 miljoner jobb i USA är beroende av handeln med grannen i söder.

Trump kallade Peña Nieto sin vän. Det är en utsträckt hand som inte borde tas emot.Leave a comment