Discover What the World Thinks of U.S.

Trump Has Probably Just Lost the Election

<--

WASHINGTON DC. Donald Trump ber om ursäkt.

Det visar hur allvarligt Washington Posts avslöjande är.

Han har antagligen precis förlorat valet.

Ursäkten kom bara några korta ögonblick efter att Washington Post i natt publicerat storyn och videon där Donald Trump uttrycker sig grovt och vulgärt om kvinnor och vad han gillar att göra med dem.

Ett privat ögonblick som han garanterat inte trodde skulle bli publicerat någon gång. En inblick i personen Donald Trump, mannen som hoppas bli USA:s nästa president.

För många av hans anhängare i USA så kommer inte detta att ändra något. De gillar honom ändå. De kommer att rösta på honom likafullt. En del gillar honom antagligen än mer efter detta.

Men de andra. De som vacklar i dag. De som inte bestämt sig om de ska lägga rösten på Hillary Clinton eller Donald Trump.

De amerikanska tv-bolagen var tvungen att utfärda de starkaste varningar innan de spelade filmen med bandupptagningarna i natt. Det blev en nyhet så stor att den på en gång slog ut bevakningen av orkanen Matthew.

Under en lång stund av filmen så syns inte Donald Trump. Vi hör bara hans röst inifrån bussen.

Men så mot slutet stiger han av den. Det ser på sätt och vis ut som om han kliver av en kampanjbuss inför ett valmöte. Mannen som just sagt saker som garanterat får många, många republikanska väljare att rodna djupt.

Trump var som sagt snabb med sin ursäkt. Samtidigt som han - typiskt nog - försökte dra in Bill Clinton i den.

Hillary Clinton väntade förstås heller inte på att reagera. Så här twittrade hon:

”Detta är hemskt. Vi kan inte låta denna man bli president.” ”This is horrific. We cannot allow this man to become president”.

Det hade möjligen varit en slags förmildrande omständighet om Donald Trump varit ogift och singel när han uttryckte sig som han gjorde.

Men han var nygift. Han gifte sig med Melania Trump i januari 2005. Bandinspelningen gjordes i september. Hur många nygifta män uttrycker sig så här om andra kvinnor?

Visst det finns män som gör det. Men vill amerikanerna att landets president är en av dem?

Det hör förstås till historien att listan av Trumps uttalanden och hisnande saker han sagt redan är mycket lång. Inget av dem har dock hittills på ett avgörande sätt skadat honom.

Detta kan mycket väl vara det stora undantaget. Storyn detonerar bara två dagar före nästa tv-debatt och kommer att dominera den amerikanska nyhetsförmedlingen de kommande dagarna.

Snart har de flesta sett och hört bandet. Lyssnat på mannen som ska debattera på söndag säga saker som amerikanerna aldrig hört en presidentkandidat uttrycka. Ord som måste censureras.

De kvinnliga väljarna har alltid varit Trumps svaga kort. Det var inte precis det här han behövde i valspurten.

Och han inser det själv. Det kan vara över nu.Leave a comment