ING Taking Risks with American Savings

<--

Kredietbeoordelaar Moody’s overweegt 241 miljard dollar aan zogenoemde Amerikaanse ‘jumbo-hypotheken’ af te waarderen. ING Direct USA is actief in dat segment en neemt daarmee een risico.

Jumbo-hypotheken beginnen bij bedragen van 417.000 dollar, welke niet gegarandeerd worden door Amerikaanse overheidsorganen als Fannie Mae en Freddie Mac.

Dit zijn juist de hypotheken die nu door kredietbeoordelaars op de korrel genomen worden.

Twijfels over hypotheeksoort

Eén van ‘s werelds grootste kredietbeoordelaars, Moody’s, is gaan twijfelen aan de soliditeit van de hypotheken, nu steeds meer Amerikanen moeite hebben met het betalen van hun hypotheekpremies. Dit als gevolg van de recessie, die leidt tot banenverlies.

Onduidelijk is nog hoeveel ING precies uit heeft staan aan zogenoemde jumbo-hypotheken. Aan het einde van 2008 had ING 25,2 miljard euro aan hypotheken in de VS. Daaronder bevinden zich ook de jumbo-hypotheken, maar ING wil niet zeggen hoeveel van die 25,2 miljard euro uit jumbo-hypotheken bestaat.

Wel heeft ING 7,2 miljard euro aan hypotheken uitstaan die om de een of andere reden niet onder Amerikaanse overheidsgaranties vallen. Hoeveel daarvan jumbo-hypotheken zijn, kan ING niet zeggen.

Impact

Hoewel ING zegt dat de afwaardering van een bosje hypotheken door Moody’s geen directe impact heeft op de waarde van, of vertrouwen in, de hypotheekportefeuille van de bank, erkent een woordvoerder dat de ontwikkeling die Moody’s signaleert een impact zou kunnen hebben.

ING laat in het midden of het zichzelf beschouwt als een grote speler op de jumbo-hypotheekmarkt. Wel wordt ING Direct in diverse Amerikaanse media, waaronder de Wall Street Journal en de Washington Post, consequent aangehaald als één van de bekende aanbieders van jumbo-hypotheken, en dat tegen relatief voordelige voorwaarden.

‘Geen tweede Alt-A’

De problematiek rondom rond jumbo-hypotheken is niet te vergelijken met die rond Alt-A hypotheken, stelt ING. Volgens de bank worden deze Amerikaanse hypotheken gefinancierd door spaargeld dat ING Direct ophaalt in de VS, niet door discutabele leen- en kredietconstructies.

ING is volgens Amerikaanse regels verplicht om het geld van spaarders te steken in Amerikaanse hypotheken. Dat is een verplichting waar ING, maar ook andere banken niet onderuit kunnen.

Anders, maar toch niet helemaal

Ook zit het met deze zaak anders dan met de Alt-A obligaties. De giftige Alt-A hypotheken, die leidden tot een verzoek om hulp van de Nederlandse overheid, zijn gesecuritiseerd, wat betekent dat er op basis van de onderliggende hypotheken nieuwe leningen zijn afgesloten.

ING geeft wel toe dat er mogelijk ook jumbo-hypotheken zijn die wél onder de Alt-A obligaties vallen, maar kan niet zeggen hoeveel dat er zijn, en welke waarde die vertegenwoordigen. Maar er zijn dus kennelijk hypotheken van rijke Amerikanen waarvan de risico’s al gedeeltelijk afgedekt worden door het ministerie van Financiën.

Maar zelfs dan kan een afwaardering ING nog steeds problemen opleveren, stellen analisten.

Grote risico’s

Hoe meer jumbo-hypotheken ING Direct heeft en nog afsluit in een wankele huizenmarkt die zich ook nog eens in het midden van een recessie bevindt, des te meer risico het neemt.

Dat zegt een gespecialiseerde analist van een groot handelshuis. Volgens hem zal het aantal Amerikaanse ‘non-performing loans’, ofwel leningen en hypotheken die in problemen komen doordat de consument niet meer kan afbetalen, dit jaar flink toenemen bij ING.

“Ik voorzie voor 2009 een piek in het aantal non-performing loans bij ING. Daarvoor moet ING dan ‘loan-loss provisions’ afsluiten; letterlijk geld apart zetten om de verliezen te dekken. Dat zal ING miljarden meer gaan kosten”, aldus de analist.

Onrust

De vraag is of aandeelhouders, en zelfs het Nederlandse ministerie van Financiën daarop zitten te wachten. Volgens de analist vinden de aandeelhouders het niet leuk, gezien het recente verleden. ING zal een minder riskante strategie moeten gaan bepalen onder de nieuwe bestuursvoorzitter, Jan Hommen.

“Aandeelhouders willen dat ING eens wat minder risico’s gaat nemen”, constateert de analist.

De Nederlandse overheid nam eind januari 80 procent van de risico’s van de Alt-A gifkredieten van ING voor zijn rekening. Bestuursvoorzitter Michel Tilmant moest het veld ruimen, en de overheid stelde twee eigen commissarissen aan in de raad van commissarissen van ING.

Het ministerie van Financiën kon nog niet reageren.

Spaarders

Zoals gezegd financiert ING Direct de hypotheken die het uitdeelt, met spaargeld dat Amerikanen bij ING Direct aanbrengen.

Amerikaanse spaarders zullen het vermoedelijk niet leuk vinden om te horen dat hun geld deels ook in hypotheken zit van mensen die de ‘mortgage’ niet meer kunnen betalen. Als die spaarders nerveus worden en hun geld van ING Direct-rekeningen gaan halen, dan vormt dat een niet te onderschatten probleem.

Niet dat daar direct aanleiding voor zou zijn, want de Amerikaanse staat garandeert via de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) spaardeposito’s tot 250.000 dollar.

Tekenen aan de wand

De jongste berichten over de Amerikaanse huizenmarkt zullen Moody’s mogelijk sneller laten besluiten om de jumbo-hypotheken indirect af te waarderen. Moody’s zegt dan niets direct over de hypotheken zelf, maar over de financiële producten waarvan de waarde wordt gevormd door die hypotheken.

Maar juist de soliditeit van de onderliggende hypotheken vormt de aanleiding voor de waarde van de af te waarderen financiële producten, en het nieuws over de Amerikaanse hypotheekmarkt wordt er niet beter op.

Hoewel het aantal verkochte huizen in februari enigszins steeg, stortte de gemiddelde verkoopprijs in. Er werd 15,5 procent minder voor de woningen betaald dan een jaar eerder.

In het westen van de VS, juist in het gebied waar de afgelopen twee jaar een grote run was op grote, duurdere nieuwbouw, kelderde de gemiddelde huizenprijs met niet minder dan 30,3 procent, zo meldde de Amerikaanse nationale vereniging van makelaars (NAR).

In het zuiden van het land daalde de huizenprijs met 10 procent. De lagere prijsgemiddelden komen doordat niet minder dan 45 procent van de verkochte woningen op de markt kwamen vanwege executieverkopen en faillissementen.

Ook cijfers over de nieuwe huizenverkopen in de VS stemmen niet optimistisch. Ja, er werden meer nieuwe huizen verkocht, maar de gemiddelde nieuwprijs lag beduidend lager.

Nauwelijks oplossingen

Vooral eigenaren van dure huizen, maar met een jumbo hypotheek, zitten met hun bezit in hun maag. De prijs van hun huis is fors omlaag gegaan, in sommige gebieden met een derde terwijl hun financiële positie verslechterd is, en dat maakt herfinanciering moeilijk.

Ook zijn er veel mensen die jaren geleden een huis kochten tegen een gemiddelde prijs, maar die hun voorheen gemiddelde hypotheek moesten herfinancieren tegen ‘jumbo-prijzen’ omdat de prijs van hun woning fors gestegen was in de jaren vóór de subprime-crisis.

Het huis verkopen, om zo van hun hypotheek af te komen, is voor veel mensen geen optie, want de prijs van de woning bevindt zich vaak onder de waarde waarvoor ze destijds de hypotheek afsloten. Die huizen zijn ‘underwater’, zoals dat in Amerikaans makelaarsjargon heet. Daarbij ligt de huizenmarkt in het dure segment zo goed als stil, wat een extra neerwaarts prijseffect heeft.

Met dit alles moet ING hopen dat de blootstelling aan jumbo-hypotheken niet al te groot is, ook niet op het herfinancieringsvlak.

ING gaat door

Nochtans lijkt ING Direct risico te willen blijven nemen. Waar veel Amerikaanse banken nu hoge rentepercentages vragen voor jumbo-hypotheken, en sommige banken zelfs helemaal geen jumbo’s meer aanbieden, hanteert ING Direct relatief voordelige voorwaarden. Al moeten huizenkopers in het dure segment gemiddeld 25 procent van het leenbedrag zelf meebrengen.

Nu maar hopen dat de Amerikaanse consument zijn spaarcentjes naar ING Direct blijft brengen.

About this publication