US Robust Enough To Withstand Trump

<--

USA robust nog för att tåla Trump

Stormen kring Donald Trump vill inte bedarra. Men nu ser USA-forskaren Frida Stranne en risk att läget i USA överdramatiseras. Det har alltid hört till spelet att varje administration försöker underminera motståndare. Samtidigt är USA:s statsapparat mycket robust genom maktfördelning, säger hon.

Donald Trump har dragit på sig nya ödesmättade rubriker sedan Washington Post gått ut med fler uppgifter om att justitieministern Jeff Sessions ska ha diskuterat med Rysslands USA-ambassadör om “valrelaterade frågor” under presidentkampanjen i fjol.

Samtidigt spekuleras nu om att Donald Trump vill sparka den särskilda åklagare, Robert Mueller, vars uppgift är att syna eventuella olagligheter i de ryska kontakter som ska ha tagits under presidentkampanjen – för att få information som kunde svartmåla motståndaren Hillary Clinton.

Som lök på laxen hamnar Donald Trump nu i veckoslutet i hetluften också genom att möblera om i sin presstjänst i Vita huset så att hans tidigare vapendragare Sean Spicer, känd för bråk med kritiska journalister om “fake news”, fick nog och sa upp sig.

Frida Stranne, tidigare gästforskare i Washington och i dag USA-forskare vid institutet för Nordamerikastudier i Uppsala och Högskolan i Halmstad, varnar dock för att mediedramatiken kring Trump kan bli missvisande. Hon konstaterar att det är flera allvarliga händelser kring Trump som måste tas på allvar. Inte minst att han visar förakt för medier och utreds rättsligt för att ha sparkat FBI-chefen trots att denne hade en roll som inte ändras mellan olika administrationer.

Men när man berättar att presidentkampanjen kring Trump har försökt få ut negativ information om Hillary Clinton, så bör man också beskriva att även andra kandidaters kampanjer samlar in fakta i syfte att smutskasta. Bilden blir annars att Trump avviker fullständigt, när det snarare är så att han är osofistikerad samt ovanligt öppen i bemärkelsen att han inte tycks bryr sig om fakta som kommer fram.

Peter Adler, statsvetare och retorikexpert, beskriver däremot Donald Trump som ”en prövning för det amerikanska civilsamhället och staten USA:s institutioner utan motstycke i landets moderna historia”. I en Under strecket i SvD i veckan påminde han om att en rad internationellt välkända politiska kommentatorer som Masha Gessen, Anne Applebaum, Joseph Stiglitz och Paul Krugman ser Trump som ett ”hot mot den västerländska världsordningen”.

Men Frida Stranne säger att även om Trumps sätt är att håna media och utmana vissa av rättsstatens funktioner, så förblir det amerikanska statsskicket så robust genom sin maktdelning att det kan stå emot väldigt mycket.

Först i ett längre perspektiv, om Trumps väljare vinner ytterligare presidentval och uppfattar att deras presidentkandidat har förföljts och motarbetats därför att granskningarna – utifrån väljarnas världsbild, är orättfärdiga, så skulle USA kunna hotas av en auktoritär förändring.

Tesen är att affärsmannen Trump ogärna underställer sig, och helst agerar som han själv vill, men i det korta perspektivet av en mandatperiod är det amerikanska systemet robust, uppdelat för att en del av makten inte ska underställas den andra.

About this publication