Facebook Also Silences Users

<--

Facebook gooide deze week de deur op slot voor een aantal extremistische haatzaaiers. Het zijn lui waar ik niks mee te maken wil hebben en toch knaagt er iets.

Het doet me een beetje denken aan boekverbrandingen. De vrijheid van het woord is heilig. Aan de andere kant: sommige mensen kunnen beter de mond gesnoerd worden.

Neem nu een van de ’slachtoffers’ van Facebook, Alex Jones. Een complotdenker die de ouders van de doodgeschoten kinderen in de Sandy Hookschool in de VS blijft achtervolgen met zijn mening dat het drama in scène is gezet om een strengere wapenwet erdoor te drukken. Zoals de aanvoerder van mijn oude voetbalteam altijd zei als hij stilte eiste: „Smoelen!”

Met het gedachtegoed van de eveneens verbannen rechtse blogger, Milo Yiannopoulos en de leider van de radicale organisatie Nation of Islam, Louis Farrakhan, heb ik ook niets op. In de vuilnisbak ermee.

Tegelijkertijd irriteert het me een beetje dat Facebook plus dochteronderneming Instagram zo mensen hun stem op hun wereldtoneel ontneemt. Het is met zijn 2.3 miljard ’vrienden’ in feite de grootste meningenfabriek ter wereld, maar blijft een Amerikaans bedrijf. En als er iets heilig is in de VS is het de vrijheid van meningsuiting. Zijn we zelf niet sterk genoeg om racisme, haat, antisemitisme, vrouwonvriendelijkheid en ga het lijstje maar af te herkennen en zuchtend als onzin van ons af te schuiven?

Natuurlijk heeft de organisatie van Zuckerberg daar het recht toe, maar nu laten we het aan wat vegetarische hipsters in Silicon Valley over wat de hele wereld mag weten. ’Slachtoffer’ Yiannopoulus heeft wel een beetje gelijk als hij zich afvraagt: „Vandaag ik, morgen U?”

Dat van die hipsters was een beetje flauw, maar kon het niet laten. Net een verslag gelezen in de Telegraph over een vergadering die iedere twee weken in het hoofdkantoor van Facebook in Menlo Park plaatsvindt en waarbij besproken wordt wat er wel en niet op hun site geplaatst mag worden. Het ging onder meer over tepels – mogen wel in beeld bij borstvoeding, maar niet als het seksueel bedoeld is. Cannabis – mag medische marihuana wel? En hoe zit het met scheldwoorden en meer van dit soort dillema’s.

Het maakt je een beetje somber. Internet was ooit een belofte van vrijheid. Maar net als bij kabel-tv, wat een enorme verrijking zou geven en in feite meer van hetzelfde opleverde, is het online geen paradijs geworden. Volksstammen hebben zich er fantastisch door ontwikkeld, maar hordes bleven steken bij porno en haat.

De eerste regels voor Facebook waren door één man geschreven en pasten op één a4’tje. Nu is het een boekwerk. Niets is meer simpel.

Haat verdient geen podium, maar ik heb heimwee naar de tijd waarin mensen nog tegen een stootje konden en zelf hun mening vormden.

About this publication