Sanders on Replay with Socialist Ambitions

<--

De democratische voorverkiezingen in de Verenigde Staten zijn weer volop losgebarsten. Ook de oude bekende Bernie Sanders is weer van de partij.

‘Bernie’ op je nagel, waarom niet? Van de zeshonderd mensen die zondagmiddag naar de Stevens High School in Claremont komen om naar senator Bernie Sanders te luisteren, zijn de meesten al lang overtuigd dat hij de volgende president van de VS moet worden. Een bord in de tuin, een button op de jas, een sticker op de auto: check. Dus mag Alayna Josz, professioneel nagelverzorger, bij sommigen de vingers omtoveren tot propagandamedium.

Het is een van de vele manieren waarop Josz (31) Sanders probeert te steunen. “In 2015 hoorde ik hem voor het eerst, in een youtubevideo. Ik was alleen op mijn kamer en ik had nog nooit iemand horen spreken zoals hij. Mijn vuist ging omhoog, ik was haast in tranen.”

Zijn overmacht wordt minder groot

Het enorme enthousiasme dat Bernie Sanders bij veel Democraten opwekte, leverde hem vier jaar geleden bij de invloedrijke voorverkiezing in New Hampshire een klinkende overwinning op, ten koste van Hillary Clinton. Maar hij legde het uiteindelijk toch tegen haar af in de strijd om de Democratische nominatie voor het presidentschap. Dinsdag lijkt hij opnieuw te gaan winnen in New Hampshire. Maar zijn overmacht zal minder groot zijn, want destijds waren er twee ­serieuze gegadigden, nu zijn het er minstens zes.

In Claremont komt niet de norse, soms ronduit boze redenaar het ­podium op die de Amerikanen de ­afgelopen maanden weer te zien kregen in de tv-debatten. Sanders is ­tevreden over een paar bereikte dingen en optimistisch over het vervolg. “Nelson Mandela zei: ‘Alles is onmogelijk – totdat het gebeurt’. In 2016 zeiden ze dat een minimumloon van 15 dollar veel te radicaal was. Nu zijn er zeven staten waar dat de wet is.”

Als Bernie dat kon bereiken zonder president te worden, wat is er dan allemaal mogelijk als hij het wel wordt? Luid applaus begroet zijn plannen: gelijke betaling voor mannen en vrouwen; kwijtschelding van studieschulden en gratis naar de universiteit. En natuurlijk: iedereen een zorgverzekering, zonder uitsluitingen en torenhoge eigen bijdragen.

Warren zakt weg in peilingen

Met die linkse – hij noemt ze zonder gêne ‘socialistische’ ­– ambities staat Sanders dit keer niet alleen. Hij heeft concurrentie van zijn al even strijdbare collega-senator uit Massachusetts, Elizabeth Warren. Maar de laatste weken is die in de peilingen weggezakt. Landelijk haalt Warren nog maar 14 procent tegen Sanders 22 procent, in New Hampshire is het verschil nog wat groter.

Ondertussen strijden drie andere kandidaten om de meer gematigde kiezers. Landelijk scoort van hen ex-vicepresident Joe Biden het best in de peilingen. Met 27 procent doet hij het zelfs beter dan wie ook. Maar als je de Amerikaanse media volgt, zou je dat niet zeggen. Biden wordt hard afgerekend op zijn schamele vierde plaats in de staat Iowa vorige week, en ligt in New Hampshire op een nog zorgwekkender vijfde positie. Hij ­rekent op herstel bij de stemmingen in Nevada op 22 februari en South Carolina op 29 februari, wanneer voor het eerst veel latino en zwarte Democratische kiezers hun stem laten horen. Maar hij loopt het gevaar tegen die tijd zo vaak als verliezer te zijn afgeschilderd, dat die kiezers er geen vertrouwen meer in hebben.

De eindstrijd

Dan ligt de weg open voor Pete Buttigieg, de charismatische ex-burgemeester van de stad South Bend in Indiana, of misschien Amy Klobuchar, de senator uit Minnesota, om het op te nemen tegen Bernie Sanders. Of voor een van de twee miljardairs die zich presenteren als het pragmatische alternatief voor al die politici: Tom Steyer en Michael Bloomberg.

Alayna Josz houdt voor die eindstrijd haar hart vast. In 2016 hielp de Democratische partij-elite Hillary Clinton een handje. “Mensen die toen voor Hillary werkten, zitten nu bij Pete Buttigieg. Dat is voor mij een duidelijke aanwijzing dat we dezelfde corruptie weer krijgen.”

About this publication