'Obama? That is my Buddy,' Says Sarkozy

<--

Etter folkefest og jubel i Berlin torsdag, ble Barack Obama i går tatt varmt imot i Paris av president Nicolas Sarkozy, som kaller ham “min kamerat”.

På en pressekonferanse etter det timelange møte mellom Obama og Sarkozy understreket de begge behovet for et bedre samarbeid mellom USA og landene i Europa.

– Mitt mål er at våre allierte, enten det er i Europa, i Asia eller i muslimske land, skal føle at USA tar hensyn til deres meninger. Vi skal ikke se utenrikspolitikken bare ut fra vårt eget behov for sikkerhet, sa Obama.

Han gjorde det klart at hans reise til Afghanistan og Irak har vært viktig for ham. – Vi må få flere soldater til Afghanistan, situasjonen har forverret seg. Og i Irak er situasjonen blitt bedre, og den irakske regjering er forberedt på å ta større ansvar selv, sa Obama. Han karakteristerte Sarkozys løfte om flere soldater som modig. Obama ga videreuttrykk for at situasjonen i Iran bekymret ham. Han oppfordret landet til ikke å vente på en ny amerikansk president, men godta EUs forslag om å fryse sitt program for anrikning av uran. – Presset vil bare bygge seg opp, sa han.

Obama-tro.

– I motsetning til mine diplomatiske rådgivere, trodde jeg aldri at Hillary Clinton hadde en sjanse. Jeg har alltid sagt at Obama ville bli valgt som demokratenes presidentkandidat, sa president Sarkozy til avisen Le Figaro før Obamas ankomst.

Han understreket også under pressekonferansen at han har stor respekt for Obama. Sarkozy møtte Obama første gang i USA i 2006.

Tysk skryt.

Etter det største politiske folkemøtet i Tyskland siden president John F. Kennedy besøkte Vest-Berlin i 1963, er tyske politikere og kommentatorer fulle av lovord.

– Obamas tale var et positivt signal til Tyskland og til Europa, sier den tyske regjeringens talsmann Ulrich Wilhelm. – Det samsvarer helt med det som er den tyske regjeringens holdning, sier Wilhelm. Også i andre europeiske land får Obamas tale og fokus på samarbeid og dialog positiv omtale. Politikere og kommentatorer håper på en ny og positiv retning fra et USA som under president George W. Bush’ ledelse har vært lite opptatt av å lytte til og rådføre seg med sine allierte på den andre siden av Atlanterhavet. Men selv om Obamas ikke sa det direkte, tolkes talen også som et sterkt ønske om at Tyskland bidrar sterkere i Afghanistan, hvor landet nå har 3500 soldater. Det er ikke politisk vilje i Berlin til å øke antallet soldater, ei heller å sette dem inn i de farligste områdene sør i Afghanistan.

Korte stopp.

Mens tyske medier den siste uken har vært fulle av stoff om Obamas besøk og hans tale i Berlin, har franske og britiske medier vært mer nøkterne i omtalen.

Obamas opphold i Paris varte bare i fem timer. Etter møtet tok flyet Obama One av med kurs for London. Der skal han i dag møte statsminister Gord Brown, tidligere statsminister Tony Blair og de konservatives David Cameron.

About this publication