פרשת קלינטון: ריח של טיוח עומד באוויר
ה-FBI הודיע שהמועמדת לנשיאות לא תעמוד לדין ולנו נותר לתהות מה היה קורה אם לא היה מדובר באופציה הדמוקרטית היחידה התמודדות לבית הלבן
מסיבת העיתונאים שכינס אתמול מנהל האף-בי-איי ג׳יימס קומי הייתה התגלמות האמריקאיות הטיפוסית: הדגל המפוספס, הקול הרגוע יחסית, השיער המסודר. כמעט דבר לא רמז על כך שהודעתו הדרמטית של ראש הבולשת הפדרלית – שכינס את קהל שומעיו בהתרעה קצרה במיוחד – עוסקת באחת הנשים העוצמתיות בעולם, ומי שאולי תיבחר לנשיאה הראשונה של ארה״ב.
אבל תוכן הדברים דווקא רמז היטב שלא עוסקים כאן במישהו פשוט מהרחוב, אלא באישיות שהכללים הרגילים לא חלים עליה. קומי הדגיש שקלינטון ואנשי צוותה שלחו תכתובות מסווגות בשרת דוא״ל פרוץ ולא מאושר, שנהגו ב״חוסר זהירות קיצוני״ ושלא העבירו את כל התכתובות לאנשיו כפי שנדרש מהם. הוא גם ציין שאין דרך לוודא שהאקרים זרים לא חדרו לחשבון הדוא״ל של מזכירת המדינה דאז – ומתוך דבריו ניתן היה להבין אילו סודות אמריקאיים נחשפו בפני מי שלא מוסמך אליהם, ושאולי ניצל אותם לצרכיו האישיים. הקרמלין, למשל.
ואחרי כל אלה, הסביר המנהל המצוחצח של אחד משירותי המודיעין הטובים בעולם, איש המפלגה הרפובליקאית, כי הוא ממליץ לא להעמיד את קלינטון לדין. למה? כי אף תובע סביר לא היה עושה ככה, הוא ענה לשאלה של עצמו. מיד סייג שלא הוא מקבל את ההחלטה הסופית אלא משרד המשפטים, אבל ברור שהפור כבר נפל: המעשים חמורים, התוצאות מי ישורנן – ואיש בארה״ב לא ייתן על כך את הדין. קלינטון זוכתה בפועל, ולא תעמוד לדין. כמו בפורים, הפור שנפל משמעותו אחת: ככה ייעשה לאיש(ה) אשר המלך חפץ ביקרו.
אם יש צורך בהוכחות נוספות, בא קומי והסביר זאת בעצמו: אדם אחר שיבצע מעשים כאלה, הוא הדגיש, לא ינוקה בהכרח, ובהחלט עשוי לעמוד לדין. מי שיחפש דוגמאות מההיסטוריה הקרובה לאופן אחר שבו מתייחסת ארה”ב למעשים של חשיפת מידע מסווג, מוזמן ללכת לבדוק מה עושה בימים אלה מפקד צבא ארה״ב וראש שירות הביון המרכזי שלה בעבר, דיוויד פטראוס.
הממסד, אגב, עשה את כל שביכולתו כדי לנקות את עצמו מהחשד שהתקבלה כאן החלטה ששיקוליה אינם טהורים לחלוטין. קומי עצמו ביקש עוד במסיבת העיתונאים להבהיר שאיש בזרועות הממשל – הדמוקרטי, כזכור, כמו קלינטון – לא התערב בחקירה, ושהיא התנהלה במקצועיות מוחלטת. הבית הלבן מיהר לפרסם הודעה כי מדובר בהחלטה מקצועית, וכי הנשיא ברק אובמה – שאתמול ערך לראשונה מסיבת עיתונאים משותפת עם קלינטון כדי לתמוך בה במרוץ לנשיאות – לא יצר קשר עם הבולשת בסוגיה. הוא גם הבטיח שלא ישוחח עם קלינטון בנושא.
ההצהרות הללו נשמעו מוכרות לאוזניים האמריקאיות חובבות הקונספירציות, ששמעו אותם גם מהתובעת הכללית בארה״ב, לורטה לינץ׳. הפקידה הבכירה נאלצה השבוע לעמוד מול המצלמות ולהבטיח שההחלטה שתתקבל אצלה בקשר לפרשת הדוא”ל של קלינטון לא תהיה קשורה כלל לעובדה שפגשה את בעלה של המתמודדת הדמוקרטית הבכירה, הנשיא לשעבר ביל קלינטון, רק בסוף השבוע האחרון. היא גם הודיעה שתקבל במלואן את המלצות האף-ביי-אי – אותן המלצות שקומי השמיע קבל עם ואומה אתמול בערב.
אבל כשהמפלגה הדמוקרטית ניצבת בפני האפשרות של שוקת שבורה, כשאיש לא באמת יכול להחליף את קלינטון בבחירות לנשיאות, האם באמת ניתן לסמוך על ההצהרות של ראשי הממשל הדמוקרטי? הרי בבית הלבן לא באמת מעוניינים לראות את ברני סנדרס מתמודד על הנשיאות, והזמן עד לוועידה המפלגתית, שבה עשוי להיבחר מועמד אחר במקומה של קלינטון, קצר במיוחד. הסיכויים גם שמישהו כזה ינצח את דונלד טראמפ לא גבוהים כמו אלה של הגברת הראשונה לשעבר, ועדיף לא לסבך את הזירה הפוליטית בעת כזו.
אז כשזה המצב, פלא שהרפובליקאים מאשימים את מערכת המשפט בהטיה? ומילא עוד דונלד טראמפ, שאמר ש”מדובר בהחלטה לא הוגנת” ושמערכת המשפט “מוליכה שולל” – הרי איש לא באמת ציפה ממנו למשהו אחר. אבל קחו בחשבון שגם מישהו כמו פול ריאן, יושב ראש בית הנבחרים ואדם עם אופי מסוג אחר, לא ממש מרוצה מהחלטתו של קומי: “איש אינו צריך להיות מעל החוק”, הצהיר אחד הרפובליקאים הבכירים בארה”ב, ואמר שהכרעת הבולשת עשויה לשמש “תקדים בעייתי”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.