Trump’s Judicial Reform – Whose Reform Exactly?

<--

Какво наследство ще остави след себе си Доналд Тръмп като американски президент, независимо дали управлява само един мандат или два? Този въпрос разглежда в свой обширен коментар американското издание WhoWhatWhy. И фокусът на анализа е доста интересен – намесата на милиардера що се отнася до американската съдебна система. Според Шон Стайнбърг, който е написал материала, най-голям отпечатък върху бъдещето развитие на САЩ ще остави именно съдебната реформа на Тръмп. А тя е впечатляваща дори за неговите амбиции – той предложи 12 нови съдии в апелативните съдилища и един във Върховния съд, както и 10 в окръжните съдилища, като всичките са доживотни мандати. В последните 60 години, само Джон Кенеди е сменял повече съдии по време на управлението си.

Оценката на Стайнбърг е, че Тръмп масово налага по-млади съдии, с по-консервативни възгледи, които обаче могат да се окажат много опасни що се отнася до дела, касаещи изборния процес в САЩ и фалшифицирането му. Стайнърг счита, че е напълно възможно точно новите съдии да повлияят изключително негативно в тази насока и то по-отношение на цветнокожите и емигрантите, като позицията му споделя и професорът по право от Унивеситета в Индиана Луис Фуентес-Роуър. За да подкрепи гледната си точка, авторът дава и примери – с кариерата на някои от избраните от Тръмп съдии. Първи в списъка е съдия Томас Алви Фар, който е номинация на Тръмп за Окръжния съд – район Източен, в Северна Каролина. Фар е гледал дела относно изборното право в Северна Каролина, като най-фрапантният случай е от 1990 година, когато подкрепя сенатор Джеси Хелмс, който се бори за преизбиране с доста неконвенционални методи. Конкретно – Хелмс праща специални пощенски картички на над 100 000 афроамериканци, които са избиратели в щата. На всяка картичка пише, че съответният човек няма право да гласува и че ще влезе в затвора, ако опита – нещо, което е напълно невярно. Хелмс печели тази кампания, а негов противник тогава е Харви Гант, който по това време е кмет на Шарлот се бори да стане първият чернокож сенатор в САЩ. Фар беше одобрен за съдия във федерален окръжен съд с 11:10 гласа в Комитета по правосъдие на Сената, като това беше третият му опит да стигне до такъв пост. Предстои обаче гласуване и в пленарна зала на Сената.

Друг пример е Кайли Дънкан, който Тръмп номинира за място в Пети апелативен съд. Съвсем скоро този съд, който има репутацията на един от най-консервативните, отсъди против текстове в изборното право на Тексас, тъй като дискриминират чернокожи и латино граждани. Конкретно, в закона се предвиждаше да можеш да гласуваш и без да представиш валидна лична карта със снимка, ако представиш “алтернативна форма на лична карта”. Дънкан, обаче, беше против отмяната на тези законови текстове.

Също плашещ пример е Марк Норис, който е лидер на републиканското мнозинство в щатския Сенат на Тенеси. Той яростно защитава по-строги закони що се отнася до изборното право, като възгледите му конкретно ощетяват афроамериканци, млади гласоподаватели – между 18 и 23 години, както и гласоподаватели, които са регистрирани като такива преди по-малко от година. Норис желае всеки такъв гласоподавател да доказва, че е гражданин на САЩ, когато подава молба да бъде регистриран за предстоящ вот. Това може да стане само с официален документ, според Норис, а не властите да правят справка в официалните регистри с рождени сертификати. Поправката му за малко не беше включена в изборното право на Тенеси. Както и Фар, Норис също мина на ниво комисия в Сената с 11:10 гласа и се чака гласуване в пленарна зала.

Впечатляващ пример е Алис Ийд, която единствена беше против в решение на Върховния съд в щата Колорадо, с което беше одобрено преформатиране на областите в щата, за да може да се обхване по-пълно населението и всички да имат по-добра възможност да се регистрират като гласоподаватели за избори. Ийд не пожела да коментира при изслушването си пред Комитетът по правните въпроси в Сената думите на Тръмп, че през 2016 година, на президентските избори, били подадени незаконно 3 млн. гласа. Ийд, обаче, ще стане съдия в Десети апелативен съд. Много подобно е положението и с Дон Уилет, който като прокурор в Тексас на два пъти блокира приемането на планове за преначертаване на окръзите в щата.

Но най-скандалната номинация на Тръмп е Нийл Горсуш. Той е вече част от Върховния съд на САЩ и вече открито постави въпроса дали федералното правителство има конституционните правомощия да се меси в избирателното право на отделните щати, въпреки че то може да е непълно или дискриминационно. Това става по време на аргументация по дело, което, в крайна сметка, не бива решено така, както смята Горсуш.

About this publication