The Internet’s Darkest Corners Are Taking Revenge on Wall Street – and Now Capitalism’s Future Is at Stake

<--

Internettets mørkeste afkroge tager hævn over Wall Street – og nu står kapitalismens fremtid på spil

Ulovlig kursmanipulation? Eller den lille mands hævn over den nålestribede elite på Wall Street. Et milliardtab på børserne har ført en hidsig debat om markedets fejlbarlighed og finanskapitalismens elendigheder.

Milliarder af tabte dollars. Desorienterede spekulanter. Ydmygede investeringsbanker.

Wall Streets mest indædte �ender lugter blod.

For når tusindvis af glade amatører fra en mørk a�rog af internettet kan snigløbe og skade Wall Streets største investeringsbanker og hedgefonds, er det ifølge kritikerne et frontalangreb på finanskapitalismen og dens fortælling om det frie markeds ufejlbarlighed.

Som nyindsat præsident er Joe Biden er nødt til »at fikse kapitalismen,« skriver akademikeren og forfatteren Sid Mohasseb i The Independent.

I denne uge kunne målløse investeringsbanker og professionelle spekulanter nemlig overvære, hvordan tusinder af brugere og småinvestorer efter aftale på internetforummet Reddit opkøbte aktier og optioner i den hensygnende computerspilskæde Gamestop, og dermed fik virksomhedens aktier til at stige til en værdi, der angiveligt ikke matcher virksomhedens reelle værdi.

Konsekvenserne har været dramatiske for de store hedgefonde og banker, der med såkaldte short-salg af aktieoptioner spekulerer i faldende kurser. I tilfældet Gamestop har stigende aktiekurser medført tab på milliarder af dollars. Investeringsfonden Melvin Capital alene måtte rundt regnet bløde tre mia. dollars.

Ikke desto mindre maner Wall Street Journal til ro. »Dette er måske et nyt eksempel på sociale mediers magt, men det er ikke en krise for kapitalismen eller aktiemarkedet«, skriver avisen i en leder.

Alligevel ser mange Wall Street-kritikere Gamestop-affæren som en digital folkeopstand, hvor manden på gaden (eller småinvestoren på internettet) tager hævn over kyniske hedgefond- managere og andre aktiespekulanter, der er blevet stenrige på moralsk tvivlsomme, men lovlige smuthuller i systemet.

»De har først set, at vores markeder grundlæggende er fake og konstrueret med henblik på en kunstig acceleration af formueulighed, og ikke i deres favør. Og de har for det andet indset, at aktiemarkedet ligesom stemmeurnen er et af de eneste steder, hvor det blotte antal stadig betyder mere end kapital og forbindelser,« skriver Rolling Stone-journalisten Matt Taibi i sit nyhedsbrev på Substack.

Ulvehyl på Wall Street

Uanset hvad er det usædvanlige tider, for på Wall Street, hvor man ikke sædvanligvis hører krav om indgreb og regulering, lyder der nu anderledes toner: Grib ind! Så gør dog noget. Vi har brug for regulering. Torsdag valgte aktiehandelsplatformen Robin Hood at bremse handel med Gamestop-aktier.

»Det er vigtigt, at regulatorerne forstår, at manipulation er manipulation, hvad end det sker gennem et nyt teknologisk medium eller gennem traditionel post,« sagde Adena Friedman, der er CEO i aktieindekset NASDAQ, i et interview med tv-stationen CNBC.

Ikke desto mindre opfordrer Wall Street Journal som selverklærede frimarkedsfundamentalister på lederplads til at lade markedet korrigere kurserne. »Hvis Gamestops fremtidige indtjening ikke fortjener en vurdering på 28 mia. dollar, som den nåede denne uge, vil den før eller siden falde tilbage til jorden.«

Selv en svindeldømt børsspekulant som Jordan Belfort, der fik sine forbryderiske kursmanipulationer udødeliggjort i Scorcese-film »Wolf of Wall Street« med Leonardo DiCaprio i titelrollen, har blandet sig i debatten. I et interview med CNN betegner Belfort nemlig handlen med Gamestop-aktier som en slags »modificeret pump and dump« – en kunstig oppustning af en virksomheds aktiekurser med henblik på profit.

Et afgørende spørgsmål er i den forbindelse, om man rent juridisk kan betegne beskeder på et offentligt internetforum som en koordineret sammensværgelse om kursmanipulation. »Hvis man kan bevise, at de faktisk konspirerer sammen, så ville det være ulovligt,« siger »Ulven fra Wall Street« om Reddit-investorerne.

Adam Smiths grav

Uanset hvem der står bag, er der tale om himmelråbende hykleri, når politikere og spekulanter fordømmer Reddit-brugerne for at holde prisen kunstigt oppe på en hensygnende virksomhed som Gamestop, mener Rolling Stone-journalisten Matt Taibbi. Han peger på, at amerikanske banker siden den første finanskrise i 2008-2009 regelmæssigt har modtaget milliarder af dollars i hjælpepakker.

»Med andre ord var det helt i orden for investeringsbanker og direktører for plattenslagerselskaber at svælge i forlystende profit i en forlystelsesøkonomi, men da amatører besluttede sig for at omdirigere bare en lille smule af klovneriet til deres egne lommer, begyndte finansprofferne at hyle op, som om nogen havde danset på Adam Smiths grav.«

About this publication