Trump’s Trial Balloon Risks Bursting

<--

Trumps testballong riskerar spricka

Ex-president Donald Trumps återkomst till den offentliga scenen kan tolkas på olika sätt.

Han saknar rampljuset. Det är en testballong inför 2024 eller så är det bara en sista hämndturné innan domstolarna sätter klorna i fastighetsmiljardären.

Trumps dilemma är att han visserligen fortfarande kontrollerar det republikanska partiet men att han samtidigt känns passé. På premiären av sin sommarturné som startade i Ohio den gångna helgen lät Trump som en gammal vinylskiva som hakat upp sig. Att få anhängarna att i kör ropa “Lås in henne” om Hillary Clinton känns som ett tröttsamt eko från en svunnen tid.

Han kom inte med några förslag på nya lösningar av USA:s många problem. Istället var hans tal till stora delar en upprepning av hans ogrundade anklagelser om valfusk och missnöje med att ha behandlats orättvisst. Trump vekar bara gräva sig djupare och djupare ner i offerrollen.

Ett budskap som kanske går hem hos hans kärnväljare men är det verkligen vad amerikanska folket vill höra från en presumtiv kandidat i presidentvalet 2024?

Intresset för comebacken var hyfsat stort bland hans kärnväljare. Det är uppenbart att Trump fortfarande är en mycket populär figur i vissa kretsar. Men det var knappast så att hans återkomst satte några jätteavtryck i amerikanska medier. De rapporterade pliktskyldigast och inte på särskilt framträdande plats.

Trump är fortfarande avstängd från Twitter och Facebook vilket gör det svårt för honom att kommunicera direkt med sina anhängare.

Mitt intryck är att intresset är större från utländska medier som fortfarande fascineras av fenomenet Trump.

Trump själv har väntat otåligt på att få återkomma till offentligheten. Sommarturnén av kampanjmöten tjänar flera syften.

Ute efter hämnd

Trump får en chans att mäta hur stort det folkliga stödet är. Är människor fortfarande beredda att köa i timmar och resa tvärs över hela USA för att lyssna på vad som numera är en ex-president? Räcker den energin för att bära fram Trump till en ny valseger 2024?

Precis som tidigare nöjde sig Trump med att hinta att han kanske gör ett nytt försök att bli president. Men det kan lika gärna vara ett sätt att försöka hålla sig relevant som en indikation på att han seriöst funderar på en ny kandidatur.

Trump blir 78 år 2024. Han är visserligen hyfsat vital men ska han återigen gå igenom den torktumlare som en amerikansk valrörelse innebär så vill han vara rätt säker på att kunna vinna. Opinionsmätningarna är inte usla men inte heller särskilt upplyftande.

Sommarturnén är också en hämnd.

Trump vill straffa de tio republikaner i representanthuset som röstade för att han skulle ställas inför riksrätt för sin roll i stormningen av Kapitolium den 6 januari. Mötet i Ohio hade sin udd riktad mot kongressmannen Anthony Gonzalez. Trump stödjer motkandidater till alla de som vände sig emot honom efter valförlusten. En ren hämndåtgärd vars yttersta syfte är att skrämma andra republikaner från att gå emot partiets de facto ledare.

Kanske en sista chans innan domstolarna vänder upp och ner på Trumps liv. Åklagare i New York har meddelat att hans företag inom kort hotas av åtal. Fler kan följa.

Blockerar partikamrater

Så här långt har det republikanska partiet haft tålamod med Trump. Många har trots egna dubier stöttat hans anklagelser om valfusk långt efter att domstolar och andra instanser avvisat alla påståenden om oegentligheter.

Men det finns många ledande republikaner som står i startgroparna för att inleda sina kampanjer för att försöka bli president 2024. Deras tålamod kommer snart att tryta. De vill att Trump ger besked, ska han ställa upp 2024 eller inte?

Ställer Trump upp kommer ingen av dem att utmana honom. Vill Trump bli partiets kandidat finns det ingen med kraft och stöd nog för att utmana honom. Då blir det Trump 2024.

Men genom att dra ut på sitt besked blockerar han sina partikamraters möjligheter att bygga upp en kampanjkassa, rekrytera kampanjstab och så vidare. Något som riskerar att missgynna partiets chanser att besegra Joe Biden eller vem som blir demokraternas kandidat om tre år.

Efter sommarturnén är det hög tid för Trump att bestämma sig.

About this publication