Panic: Starbucks Closed for 3 Hours

<--

Paniek: Starbucks drie uur dicht!

Door JACQUELIEN NIENHUIS

[WEBLOG NEW YORK] De paniek in de stem van de presentatrice was te horen toen ze het ‘breaking news’ aankondigde.

afbeelding vergroten Starbucks.

“Starbucks sluit op 26 februari drie uur lang de deuren van al haar Amerikaanse vestigingen om het personeel te leren hoe ze de beste cappuccino kunnen maken. Zo wil het bedrijf de concurrentie voor blijven”, vertelde ze de koffieverslaafde Amerikanen. “Dus zorg dat je op tijd de nodige shots inslaat.”

Voor New Yorkers betekende het bericht meer dan het vooruitzicht van een paar chagrijnige uren door cafeïnegebrek. Alleen al de gedachte aan een Starbucksloos leven is voor velen hier genoeg om in een paniekaanval te schieten.

Ik ken mensen die zich niet buiten hun ‘Starbucks zone’ wagen, het gebied waarbinnen je in tien minuten een vers kopje koffie kunt krijgen. Zij beschouwen het logo met de Griekse sirene als symbool voor menselijke beschaving.

De koffieketen is voor New Yorkers behalve dealer van de dagelijkse shot cafeïne ook een onmisbaar kompas in de jungle van stress en succes. Als de barista’s vrolijke vogelnestjes tekenen, is de lente in de lucht. Zodra de ‘Pumpkin Latte’ op de uithangborden verschijnt, weten bankiers, yuppies en studenten: het moet herfst zijn. En New Yorkers beschouwen het kerstseizoen pas echt voor geopend als Starbucks cappuccino in rode bekers met sneeuwkristallen serveert.

De koffieketen die miljoenen Amerikanen zover kreeg Venti in plaats van Extra Large te zeggen, geeft haar klanten bovendien dagelijks een portie levenswijsheid mee. Op elke beker staan interessante weetjes, gedichten of korte statements om het brein te stimuleren.

De hofleverancier van gehaaste carrièremakers heeft een signaalfunctie voor investeerders. Huizenkopers weten dat ze goed zitten als in hun straat de groene letters worden opgehangen.

Voor nieuwkomers geldt een bezoek aan Starbucks als de inofficiële inburgeringtest. Want pas als je zonder stotteren en zonder het publiek op te houden een ‘Double grande skimmed hot dulce de leche latte extra caramel and whip’ kunt bestellen, mag je jezelf met goed fatsoen New Yorker noemen.

In deze verkiezingstijd gebruiken politiek analisten het merk ook als peilstok voor de mening van het volk. Starbucksklanten, zo leerden de Amerikanen vorige week, zijn vaker geneigd om op Barack Obama te stemmen dan andere kiezers. Ze hebben ook al een naam: Starbucks-liberals.

Maar meer nog dan een gebrek aan koffie, cultuur en beschaving, vrezen de New Yorkers op 26 februari een verbanning van een andere basisvoorziening. Starbucks runt in New York het grootste netwerk van publieke toiletten ter wereld en dus verkeert de stad op voorhand al in hoge nood.

About this publication