Can John McCain Get Europe Behind Him?

<--

ELSEVIER.NL

WEBLOG

Kan John McCain Europa achter zich krijgen?

dinsdag 18 maart 2008 12:36

Senator John McCain, de presidentskandidaat voor de Republikeinen, hoopt vast dat de strijd bij de Democraten tot augustus voortduurt. Tegen wie zal hij het straks opnemen in de finale? Tegen senator Hillary Clinton of tegen senator Barack Obama?

Raadsel

Ooit zal dit raadsel opgelost worden, maar dat gevecht kan hem niet lang genoeg duren.

Terwijl die twee elkaar al lang en hevig bevechten, kan McCain nu al de rol van de wijze staatsman spelen, die geen andere zorg lijkt te kennen dan het welzijn van Amerika.

Huisvrouw

Deze week maakt McCain met een delegatie uit de commissie voor militaire zaken uit de Senaat een reis naar het Midden-Oosten en West-Europa. Mevrouw Clinton is ook lid van die commissie, maar zij kon onmogelijk mee op reis. Zij moet dag in dag uit vechten voor de stem van elke huisvrouw in Pittsburgh en voor die van elke fabrieksarbeider in Trenton, Pennsylvanië. Daar worden op 22 april cruciale Democratische voorverkiezingen gehouden.

Terwijl McCain een croissantje oppeuzelt in het gezelschap van de Franse president Nicolas Sarkozy, houdt Hillary Clinton een werkontbijt met zeshonderd thuishulpjes in Philadelphia. Het verschil geeft de riante positie van de 71-jarige senator aan.

Ingetogen

Voor zijn vertrek naar Irak en Europa noemde McCain een paar punten waarop zijn presidentschap zou afwijken van dat van president George W. Bush. Na zijn terugkomst zal hij in Californië een belangrijke rede houden over het buitenlandse beleid. Tijdens de reis zelf vraagt het protocol om een ingetogen houding.

Een Amerikaanse presidentskandidaat in Parijs of Londen valt zijn eigen president niet af, zeker niet als de heren van dezelfde partij zijn.

Mishandeld

Voor zijn vertrek heeft McCain, zelf het slachtoffer van langdurige martelingen in Hanoi, gezegd dat onder zijn presidentschap niemand zal worden mishandeld die zich in Amerikaanse gevangenschap bevindt.

Hij is van plan het detentiekamp Guantanamo te sluiten en de gevangenen over te brengen naar Fort Leavenworth in Kansas. Verder streeft McCain naar een overeenkomst over het tegengaan van de opwarming van de aarde, op voorwaarde dat ook India en China meedoen.

Oorlogszuchtig

Al staan Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel veel positiever tegenover Amerika dan hun voorgangers, toch kunnen de West-Europeanen wel eens voor een verrassing komen te staan. De toon van McCain tegenover Iran, Noord-Korea en zelfs Rusland, is een stuk strijdlustiger dan die van George W.Bush. En diens buitenlandse beleid wordt in West-Europa al dikwijls als ‘oorlogszuchtig’ omschreven.

McCain is altijd een groot voorvechter van de oorlog in Irak geweest, een interventie die in Europa nooit populair is geworden. In Amerika wordt die afkeer op dit moment sterk gedempt vanwege het succes van de troepenvermeerdering (The Surge) van 2007, een stoutmoedige actie waarbij John McCain als een soort peetvader optrad.

Aanvankelijk was McCain merkwaardig genoeg allesbehalve een interventionist. In 1990, toen president Saddam Hoessein Koeweit overmeesterde, achtte McCain de herovering van dat land nog niet het leven van één enkele Amerikaanse soldaat waard.

Lente

Maar deze lente heeft hij gezegd dat, zolang het maar geen Amerikaanse levens kost, de Verenigde Staten desnoods honderd jaar in Irak zullen blijven. Het probleem is alleen dat die aanwezigheid nog steeds Amerikaanse levens kost (vorige week nog vijf in Bagdad).

Het is een uitspraak waaraan zijn tegenstander, wie dat ook is, hem deze herfst tot vervelens toe zal herinneren.

About this publication