Fight Goes On in Shawnee State

<--

weblog THE PRESIDENT’S MAN

Strijd gaat verder bij Shawnees in Indiana

vrijdag 25 april 2008 12:53

Op 22 april, de dag waarop hij in Pennsylvania onderuit was gehaald door Hillary Clinton, werd Barack Obama in het stadion van Evansville in Indiana onthaald als een ster uit een rockopera.

De show moest doorgaan en Obama had zich al weer in de volgende arena gemeld. In Indiana, dat 62 gedelegeerden heeft te vergeven, worden op 6 mei Democratische voorverkiezingen gehouden. Net zoals in North-Carolina.

Niet opwindend

Laten we eerlijk zijn, Indiana is niet de meest opwindende staat van de Unie. Bij lange na zelfs niet. Als je er niet moet zijn, wil je er ook niets hebben te zoeken. De hoofdstad Indianapolis geniet een zekere bekendheid bekend vanwege de autorace die haar naam draagt. En dan is er de Notre Dame, een katholieke universiteit van faam.

Tegenover het footballstadion – Notre Dame levert altijd uitstekende sportprestaties – rijst een reusachtig Christusbeeld op. De staat heeft slechts één keer een president opgeleverd, Benjamin Harrison (1889-1893) die bepaald geen grote indruk achter liet.

Steriliseren

Indiana, het zal niet verbazen, betekent het land van de Indianen. En wel van het volk der Shawnees. De eerste Europeaan die de streek in 1679 doorkruiste, was een Franse edelman, Robert Cavalier Sieur de la Salle. Abraham Lincoln was zeven jaar oud toen zijn familie zich er vestigde, omdat de slavernij waar zijn ouders van gruwden, in Indiana niet was toegestaan.

Honderd jaar geleden werd Indiana de eerste staat ter wereld waar de autoriteiten waren gemachtigd om mensen die ongeschikt werden bevonden om kinderen te hebben, te laten steriliseren. Sommige van die wetten bleven tot 1974 van kracht.

Indiana moet het tegenwoordig voornamelijk hebben van de deels verouderde staalindustrie als ook van de akkerbouw. De deelstaat behoort dus zowel tot de Rust Belt (Roestgordel) als tot de Corn Belt (Graangordel).

Voordeel

Op de kalender van de voorverkiezingen staat Indiana zo achteraan dat de Democratische kandidaat meestal al lang bekend is wanneer de ‘Hoosiers’ (bijnaam voor de inwoners van Indiana naar het gedicht ‘the Hoosier’s Nest’) hun stem mogen uitbrengen. Met een uitzondering voor 1968, toen Indiana wel degelijk meetelde. Senator Robert Kennedy won die staat op 7 mei. Dat gaf hem vleugels voor zijn latere overwinning in Californië.

Anders dan in Pennsylvania is de Democratische voorverkiezing in Indiana open. Dat betekent dat Republikeinen en Onafhankelijken, mits ze maar als kiezer staan geregistreerd, geen lid van de Democratische partij hoeven zijn om te kunnen mee stemmen. Bij voorverkiezingen elders, eerder dit jaar, heeft dit open karakter steeds in het voordeel van Barack Obama uitgepakt.

Indiana mag dan slechts één president hebben voortgebracht, in de categorie vice-presidenten deden de Hoosiers het veel beter en kwamen tot vijf. De laatste was Dan Quayle, een senator die op Robert Redford leek, maar die moeilijkheden had met de spelling van het woord ‘potato’.

Dodelijk

Tijdens een televisiedebat in 1988 (bekijk hier het fragment) moest hij het opnemen tegen de ‘aristocratische’ Texaanse senator Lloyd Bentsen, de kandidaat voor het vice-presidentschap bij de Democraten. Quayle schepte op dat hij net zoveel ervaring in het Congres had als John F.Kennedy destijds.

Lloyd Bentsen, die al een tijdje misprijzend had toegehoord, aarzelde geen moment en zei:’Senator, ik heb met Jack Kenndey gediend, ik kende Jack Kennedy, Jack Kennedy was een vriend van mij en ik kan u verzekeren: u bent geen Jack Kennedy’.

Bijna net zo dodelijk als de kogels die John Kennedy 25 jaar eerder getroffen hadden.

About this publication