Obama vermoord Iris Koppe, 29-05-2008
Het is afschuwelijk hoe Hillary Clinton inspeelt op angsten van Amerikanen.
Op Supertuesday was ik in Amerika om de voorverkiezingen te volgen. Ik woonde in dezelfde week zowel een rally van McCain als van Obama bij. Om Obama te zien speechen moest je zes uur lang in de rij staan, terwijl tientallen scherpschutters op gebouwen het publiek continu in de gaten hielden.
Na het fouilleren van een paar duizend mensen beklom de ranke Obama zelf het podium met een kogelvrij vest. Bij McCain was het genoeg om vijf minuten voor tijd aan te komen, direct vóór het podium te staan en hem een hand te geven.
In vergelijking met de bijeenkomst van Obama liepen er nauwelijks kleerkasten.
‘Ja, eigenlijk vind ik Obama de beste kandidaat, maar ik stem niet op hem want ik wil het niet op m’n geweten hebben dat die man straks vermoord wordt’, zei een taxichauffeur later in Washington DC. ‘Weet je, goeie mensen worden in dit land vermoord, zo gaat dat gewoon’, vervolgde hij.
Ik kon het niet geloven.
Donkere types
Eerst leek dit een incident, maar al gauw bleek dat de uitspraak algemeen gedachtegoed was. Negen van de tien mensen die ik op straat in New York en Washington aansprak en naar hun voorkeur van de Democratische presidentskandidaten vroeg, zei iets soortgelijks.
Obama zou – als hij de democratische nominatie al op zijn naam zou krijgen – niet eens 4 november halen.
Hopelijk kijkt de Democratische kiezer door alle gespeelde onschuld van Hillary heenObama zou als kleurling voortijdig het loodje leggen, want er zijn genoeg Amerikanen die nog steeds niets van donkere types moeten hebben. Ik moest me vooral geen illusies maken.
Nu heb ik natuurlijk geen statistisch onderzoek gedaan naar de verwachtingen van de gemiddelde Amerikaan over Obama, maar wel kan ik zeggen dat het idee van een mogelijke moord op de zwarte Senator sterk lééft onder de bevolking.
Afgelopen weekeinde zei Hillary Clinton in een interview met een krant in South Dakota.
‘Mijn man was in 1992 pas van de nominatie verzekerd toen hij half juni de voorverkiezingen in Californië won. En we herinneren ons allemaal nog dat Bobby Kennedy in juni in Californië werd doodgeschoten.’
Gespeelde onschuld
Volgens haar man en woordvoerders impliceerde ze hier helemaal niks mee en bedoelde ze niets kwaads, maar ik denk dat deze opmerking haar juist wél zwaar valt aan te rekenen.
Het gaat namelijk precies over dat gevoel in de Amerikaanse samenleving dat zij hier verwoordt: de kans is groot dat Obama wordt vermoord en dat idee nemen kiezers mee het stemhokje in. Ze spelen liever op safe en tekenen voor iemand die waarschijnlijk wel de verkiezingen haalt.
Hopelijk kijkt de Democratische kiezer door alle gespeelde onschuld van Hillary heen.
Al haar snikken, uitspraken en excuses zijn volkomen geregisseerd.
Het is afschuwelijk hoe ze de angsten van Amerikanen over een mogelijke moord durfde te verwoorden voor haar eigen gewin. En iedereen weet dat Robert Kennedy op 5 juni 1968 werd vermoord en dat de republikein Nixon de verkiezingen won.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.