Barack Obama Proclaims Victory

<--

WASHINGTON. Klockan 03.00 natten mot onsdagen svensk tid, nådde Illinoissenatorn Barack Obama målsnöret – stödet från de 2.118 delegater som behövdes för att nå den erforderliga majoriteten vid demokraternas partikonvent. Därmed blir han USA:s första afrikan-amerikanska presidentkandidat.

Det stod klart sedan vallokalerna stängt i Montana och South Dakota, som höll de allra sista primärvalen, på dagen fem månader efter nomineringsvalet i Iowa som inledde processen. Att 2008 års demokratiska primärvalkamp gick ända “in i kaklet” gör den till en av de längsta – och jämnaste – i amerikansk politisk historia.

– I kväll kan vi avsluta en historisk resa och samtidigt påbörja en annan – en resa som kommer att skapa ett nytt och bättre Amerika. Tack vare er kan jag stå här i kväll och konstatera att jag kommer att vinna demokraternas nominering till president för Förenta Staterna, sade Obama i ett tal i S:t Paul, Minnesota, inför närmare 20.000 jublande åhörare.

Att han valde att framträda just där är ingen slump – det är i tvillingstäderna Minneapolis/S:t Paul som republikanerna kommer att hålla sitt partikonvent i början av september, och Obama ville uppenbarligen rivstarta den verkliga presidentvalkampanjen i lejonets kula.

Tidigare under primärvalkampen har presidentaspiranterna i regel valt att framträda i någon av de delstater som just avslutat sina val. Men i Montana och South Dakota stod endast 31 delegater på spel, och de var inte dem som fokus riktades på. Att Obama vann i Montana och Clinton – något oväntat – i South Dakota, var inte det viktiga. Skälet till att Barack Obama kunde utropa sig till segrare var att han på tisdagen fått tillräckligt många så kallade superdelegater på sin sida.

Inför tisdagskvällen spekulerades det i att Hillary Clinton skulle erkänna sig besegrad – och rentav ta tillfället i akt att sluta upp vid Barack Obamas sida i demokraternas kamp om presidentposten. Men inget av detta inträffade.

I sitt tal i New York underströk hon att hon vunnit i de delstater som har störst betydelse i höstens presidentval och hon upprepade flera gånger att hon hade stöd av “18 miljoner amerikaner” – underförstått att det är fler än vad Obama fick, men att han vann delegatsräkningen tack vare att rösterna räknas proportionellt. De flesta politiska bedömarna här i USA tycks dock vara överens om att det krävs en glädjekalkyl för att få Clintonlägrets matematik att gå ihop.

– Det har varit en lång kampanj och jag kommer inte att fatta några beslut i kväll, sade Hillary Clinton, som uppmanade sina supportrar att besöka kampanjens hemsida och ge sin syn på saken.

Även republikanernas kandidat John McCain var i farten natten mot onsdagen. Han höll ett tal i New Orleans där han bland annat angrep Bushadministrationen för den långsamma återuppbyggnaden av den översvämningsdrabbade staden. Han välkomnade också Obama in i presidentvalkampen och berömde Hillary Clinton för hennes uthållighet och mod.

About this publication