Denne uken er det sju år siden terrorangrepene mot World Trade Center og Pentagon. I den arabiske verden vokser overbevisningen om at USA selv sto bak. Fullstendig absurd som den er, må villfarelsen likevel tas alvorlig.
Det er for enkelt bare å avvise slike konspirasjonsteorier som gigantisk tøv, fordi det viser en avgrunn mellom virkelighetsoppfatningen i vestlige land og muslimske land. Journalister og andre som har snakket med alminnelige folk i basarene, markedsplassene og tehusene, forteller temmelig entydige historier. Folk i den arabiske verden tror rett og slett ikke at det var Osama bin Laden og Al-Qaida som sto bak angrepene.
Kanskje var folkene som utførte operasjonen arabere, men hjernene? Ikke mulig. Dette ble organisert av andre. Av USA og israelerne, sier Mohammed Ibrahim, innehaveren av en klesbutikk i Kairo, til The New York Times. Denne holdningen er utbredt. Den forteller også om et sviktende arabisk selvbilde. Man tiltror ikke sine egne evnen til å gjennomføre et så godt planlagt og komplekst angrep mot en supermakt som USA.
Et utbredt rykte, til og med gjengitt i fjernsynet i noen arabiske land, er at jøder som arbeidet i World Trade Center var blitt advart og hadde fått beskjed om å holde seg hjemme denne dagen. Det tas som et bevis på at Israel var involvert. At dette er usant, blir ikke trodd. I de autoritære og korrupte arabiske landene er tiltroen til myndigheter og massemedier så liten at man har større tiltro til løse rykter i basaren enn til etterrettelige dementier.
Det endelige beviset for at USA selv sto bak, er krigen i Irak, blir det hevdet. I arabiske øyne trengte USA et påskudd for å sikre seg Iraks olje. At Irak og Saddam Hussein uansett ikke hadde noen som helst forbindelse til det som skjedde 11. september, tas som et ytterligere indisium på at dette bare var et påskudd som president George W. Bush og hans folk trengte og derfor skaffet seg.
De arabiske holdningene avslører et meget alvorlig kommunikasjonsproblem. De forteller om to verdener som ikke forstår hverandre, og som heller ikke klarer å snakke sammen på en måte som øker forståelsen. Dette er farlig, fordi kløften bare vil øke dersom problemene ikke løses.
Bush-administrasjonen har uansett mistet all tillit i de brede lag av befolkningen i de muslimske landene. Dette er det for sent å rette opp. George W. Bush kom skjevt ut. Vi husker den overveldende sympatien som strømmet mot USA i timene og dagene etter angrepene. Også fra arabiske land. Men Bush erklærte ikke bare «krig mot terror», han erklærte korstog. Det var en katastrofal bruk av ord som med ett fjernet oppmerksomheten fra den felles kampen mot terror som alle til å begynne med støttet opp om. Korstog ble oppfattet som er krigsrop om kulturkamp mot muslimer. Forsøkene på å rette opp fadesen ble aldri hørt.
De bitre fruktene høster vi nå. Det er å håpe at den nye administrasjonen som tar over i USA i januar kan gjøre det bedre. Men å gjenoppbygge tilliten vil uansett kreve en langvarig og målrettet innsats.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.