Even Debate on McCain's Home Turf

<--

evn debatt på McCains hjemmebane

MISSISSIPPI (Aftenposten.no): De første målingene kårer Obama som vinner.

Den første presidentdebatten ble jevn, men McCain måtte vinne der Obama kan si seg fornøyd med uavgjort. Det maktet han. De første målingene kårer til og med Obama som vinner.

Nattens oppgjør mellom John McCain og Barack Obama var omfattet med enorm interesse. Flere titalls millioner mennesker så debatten, og 3000 journalister var kommet for å formidle sine inntrykk av dette historiske møtet mellom den republikanske veteranen og og hans afroamerikanske rival.

To ulike personligheter

Det ble en saklig og ryddig debatt – uten de store overraskelsene. Debatten var uten det ene øyeblikket som vil bli husket i den amerikanske valgkamphistorien. Ingen tabber eller morsomheter som vil bli gjenfortalt til neste generasjon amerikanere.

Snarere ble dette en debatt som synliggjorde de utenrikspolitiske forskjellene mellom kandidatene, og som viste frem to ulike personligheter.

Utenrikspolitikk var satt som tema, men den store finanskrisen USA nå gjennomlever gjorde at debattleder Jim Lehrer brukte de første 44 minutttene – nesten halvparten av tiden – på økonomi.

Det regnes som Obamas hjemmebane, og hans gjorde sitt beste for å klistre John McCain til Bush-administrasjonens politikk på dette området. McCain foreslo på sin side å fryse statsutgiftene, men ingen av de to kom med nye eller oppsiktsvekkende løsningsforslag.

Kompromiss

Begge er da også sterkt involvert i arbeidet med å utforme et kompromiss både republikanere og demokrater kan leve med.

Da er det ikke så enkelt å legge frem egne planer som i tillegg må egne seg til en to-minutters presentasjon i en direktesendt presidentdebatt.

Den delvise forandringen av tema passet Obama bedre enn McCain. På flere målinger ligger Obama markert foran McCain på spørsmålet om tillit i spørsmål som økonomi og helse. McCain ligger nesten tilsvarende foran Obama når spørsmålene dreier seg om terrorbekjempelse og Irak.

Men akkurat denne høsten er det økonomi som teller. 56 prosent av velgerne sier i en fersk CNN-måling at økonomi er mest utlagsgivende for hvem de kommer til støtte ved presidentvalget. Bare 10 prosent sier det samme om Irak. For Obama-kampanjen må dette være et paradoks.

Det var jo nettopp Barack Obamas motstand mot Irak-krigen som gjorde at han vant nominasjonen hos demokratene. Nå er det økonomien som sikrer ham et forsprang på meningsmålingene.

Utenrikspolitikk som tema

I nattens debatt – den eneste med utenrikspolitikk som hovedtema – forsøkte John McCain å hamre inn budskapet om at Obama ikke skjønte de vanskeligste internasjonale problemstillingene.

Med all den sikkerhet erfaring kan gi nevnte McCain statsledere han har møtt, og problemland han har besøkt. Bevisst og ubevisst spilte John McCain rollen som statslederen som ikke trenger noen læretid i Det hvite hus, mens Barack Obama mer forsøker å fremstå som fremtidens mann i kontrast til det som har vært.

Bak dette spillet om å opptre mest mulig presidentaktig, viste den første debatten meget klare forskjeller mellom de to kandidatenes utenrikspolitikk.

Der McCain snakker om en tøff og kompromissløs linje, priser Obama verdien av forhandlinger og diplomati. På mange måter står John McCain frem som George W. Bush i hans første presidentperiode. Det er ikke sikkert at det virker like overbevisende på de mange amerikanere som er lut lei nettopp Bush.

Urovekkende for McCain

De første målingene etter debatten viste da også at flertallet mente Obama hadde gjort det best – også når Irak var tema. Det er urovekkende for John McCain, selv om det må legges til at det hefter stor usikkerhet ved slike målinger. En viss stemning fanger de nok likevel opp.

Barack Obama hadde sine beste debattøyeblikk når han fikk mulighet til å fremstå om visjonenes mann, mens John McCain trives i rollen som den erfarne politiske praktiker som har sett og opplevd det meste.

For en slik debatt dreier seg om å vise seg frem. Den er en personlighetstest med millioner av velgere som dommere. Det gjelder å fremstå slik at velgerne kan se den kommende presidenten foran seg – for ikke å snakke om en fremtidig øverstkommanderende.

Obama greide seg best

En CNN-måling like etter debatten viste at 51 prosent mente Obama hadde greid seg best. 38 prosent svarte McCain på det samme spørsmålet. Om slike tall holder seg gjennom mer omfattende målinger, er en annen sak.

Sikkert er det imidlertid at den første av de tre presidentdebattene har stor betydning for valget i november. Ikke bare fordi den tradisjonelt blir sett av flest serere, men også fordi den er med på å sette tonen for resten av valgkampen. Både blant folk flest, og innad i de to kampanjestabene.

“John McCain har hatt en fæl uke, så dette må bli hans kveld,” sa den republikanske analytikeren Ed Rollins før debatten. Det er grunn til å tvile på at den ble nettopp det. Snarere kan Barack Obama si seg fornøyd med en debatt der kan kjempet jevnt med den 72 år gamle senatsveteranen.

Men forsatt er det lenge til valget – og mye kan skje som forandrer dette bildet.

About this publication