Obama Can’t Save the World

<--

Obama zal zeker gaan tegenvallen

Vanaf nu gaat Obama niet alleen veel Europese aanhangers, maar ook veel van zijn eigen kiezers onvermijdelijk teleurstellen

Voor alle duidelijkheid: het paradijs is vannacht niet uitgebroken. Toch is, gezien het doodlopende alternatief, de beste keuze gedaan. Idiote standpunten heeft Obama natuurlijk ook, inzake wapenbezit, doodstraf en Israël, maar die zijn in Amerika algemeen.

Dat Obama heeft gewonnen, was niet onverwacht, maar blijft toch een opzienbarend feit. Dat een niet-blanke het tot president van Amerika kan schoppen heeft een enorme positieve psychologische impact – wat natuurlijk niet wil zeggen dat dus iedereen het er ver kan schoppen: dat blijft de illusie van het Amerikaanse van-krantenjongen-tot-miljonair-ideaal.

Volkskrantcorrespondent Philippe Remarque heeft zaterdag voor Obama’s zege een deel van de verklaring gegeven: It’s the demography, stupid. De Re­publi­keinen hebben te laat beseft dat hun traditionele kleinburgerlijke blanke achterban als gevolg van massale immigratie niet langer domineren kan. Door zelf niet de etnische kaart te spelen, is Obama voor veel blanken ‘normaal’ geworden, terwijl hij voor de zwarten tegelijk een van de hunnen bleef. Overigens heeft Bush ongewild een bijdrage aan het slechten van de raciale barrières voor Obama geleverd, door zijn protectie van Colin Powell en Condoleezza Rice.

Een heel grote minderheid heeft Obama niet gekozen

Meerderheid

Belangrijk om te beseffen: niet ‘Amerika kiest voor Obama’, maar een kleine meerderheid van de Amerikanen heeft voor Obama gekozen, en een heel grote minderheid niet. Tegelijk zal dat gegeven vanaf heden vrij irrelevant blijken, want ons gepolder is Amerikanen vreemd. Zoals ook Gerhard Schröder in 1998 na zijn minimale verkiezings­overwinning zei: ‘Eine Mehrheit ist eine Mehrheit, und die werden wir nutzen’.

De mentale kloof dwars door Amerika blijft diep, en de vraag is of Obama zich nu als de verzoener kan opwerpen, die Bush aanvankelijk ook had beloofd te zullen worden – maar niet werd, omdat hij daarvoor dan te veel eigen standpunten op had moeten geven. Dat geldt ook nu: binnen­lands heeft Obama immers verwachtingen geschapen.

Desalniettemin zal hij vanaf nu niet alleen veel Europese aanhangers, maar ook veel van zijn eigen kiezers onvermijdelijk teleurstellen, net als het ANC indertijd in Zuid-Afrika, omdat hij een eeuwenlange achterstand niet even goedmaken kan. Eenstemeer omdat veel van zijn beloften gezien de kredietcrisis op drijfzand zullen blijken te zijn gebouwd.

Maar McCain zou, vanwege diens nog verdergaande ontkenning van de feiten, Amerika nog verder in het slop hebben geholpen.

About this publication