Dream

<--

Barack Obama is de nieuwe president van de VS. De eerste zwarte president, na een historische campagne. Een campagne die doorheen de Amerikaanse geschiedenis naadloos aansluit bij een speech die op 28 augustus 1963 voor het Lincoln Memorial in Washington gehouden werd door Martin Luther King. De belofte van de droom dat ooit de segregatie en het racisme zouden overwonnen worden, dat verandering en verbetering kunnen, dat langzaam maar zeker een rechtvaardiger en ethischer wereld mogelijk is. De verkiezing van Obama tovert die raciale tegenstellingen niet weg, maar het is wel een ongelooflijk krachtig signaal dat Amerika nog steeds het land blijft van de onbegrensde mogelijkheden voor het individu. Of ziet u een ander land ter wereld waar een tweede-generatie-migrant het kan schoppen tot machtigste politicus, niet alleen van zijn land, maar van de wereld?

Die boodschap, die belofte, heeft een enorme mobiliserende kracht gehad. De eerste signalen wijzen erop dat alle opkomstrecords ditmaal verpulverd zijn, dat Obama en zijn belofte tot verandering hebben de politiek terug een aantrekkingskracht hebben gegeven die de Verenigde Staten al een hele tijd kwijt waren. Dat een bevolking die zijn geloof in de politiek en de idealen waar die voor kan staan wat was kwijtgeraakt, kon terug begeesterd kan worden door een politiek project.

Obama is nu al een icoon, iemand die in het rijtje van Martin Luther King en John F. Kennedy staat. Dat is een bijzonder eervol lijstje, maar ook een gevaarlijk. Je kan alleen maar hopen dat de Secret Service permanent op volle waakzaamheid blijft, want Amerika is naast het land met de grote beloftes ook het land waar fanatieke en rabiate haatgroepen hun grondwettelijke vrijheden ongemoeid kunnen uitoefenen, en er niet voor terugschrikken alle middelen aan te wenden.

Het grootste probleem voor Obama wordt het gevecht tegen de huizenhoge verwachtingen die hij zelf geschapen heeft. Want zelfs de machtigste man ter wereld kan niet alles wat hij beloofde verwezenlijken. Maar dat is voor later. Vandaag is gewoon een dag die voor altijd in de annalen van de geschiedenis zal staan.

About this publication