Finland Defies US on Pharmaceutical Bill

<--

Yhdysvallat on jälleen vedonnut vakavasti Suomen eduskuntaan, ettei se hyväksyisi hallituksen esittämää laajennusta lääkkeiden vaihdettavuuteen. Vetoomukset kohdistettiin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle valiokunnan viimeviikkoisen Yhdysvaltain-matkan aikana ja sen jälkeen.

Valiokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) arvioi Helsingin Sanomille, että lääkevaihdon laajentamisesta voi koitua “todella suuria” haitallisia kauppapoliittisia seurauksia Yhdysvaltain kanssa ei vain lääkealalla vaan millä hyvänsä kehittyneen teknologian alalla.

Suomi voi joutua Yhdysvaltain 301-tarkkailulistalle, niin kutsutulle “mustalle listalle”. Siitä koituvia seurauksia ei ole mahdollista ennustaa, Salolainen sanoi mutta viittasi esimerkiksi Suomen tekeillä oleviin asehankintoihin.

Laki lääkkeiden viitehintajärjestelmästä ja lääkevaihdon laajentamisesta on sisältönsä puolesta hyväksyttävänä eduskunnassa tänään tiistaina iltapäivällä.

Laissa sallitaan vaihtaa halvempiin myös sellaiset lääkkeet, joilla on niin kutsuttu analogiamenetelmäpatentti. Nykyään nämä lääkkeet ovat lääkevaihdon ulkopuolella.

Tuollaisia patentteja myönnettiin vuoteen 1995 asti lääkkeille, joihin sisältyi jokin innovaatio. Näitä patentteja on voimassa vuoteen 2019 saakka.

Ulkoasiainvaliokunnan matkalla Yhdysvaltain ulkoministeriön Suomen-asioiden hoitaja otti lääkevaihdon esiin ainoana maiden kahdenvälisenä ongelmana ja vetosi, että laajennusta ei tehtäisi.

Suomeen palattuaan Salolainen löysi työhuoneestaan Yhdysvaltain senaatin republikaaniryhmän puheenjohtajan Richard Lugarin kirjeen, jossa oli sama vetoomus.

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs on puuttunut asiaan aikaisemmin, ja käsitellessään lakia lokakuussa ulkoasiainvaliokunta arvosteli lääkevaihdon laajentamista jyrkästi kauppapolitiikan kannalta. Se esitti, että suojatuille lääkkeille luotaisiin siirtymäaika, koska suurin osa patenteista päättyy lähivuosina.

Asiasta eduskunnan suurelle salille ehdotuksen laatinut sosiaali- ja terveysvaliokunta sivuutti kuitenkin ulkoasiainvaliokunnan kritiikin ja ehdotuksen.

About this publication