California Loses $1.7Million Every Hour

<--

Autorul celei mai mari fraude înregistrate vreodată în SUA şi care a contribuit la criza financiară declanşată în septembrie, a fost arestat de către FBI la New York. Bernard L. Madoff, fost preşedinte al Nasdaq (Bursa din New York), este artizanul unei scheme piramidale de „tip Caritas”, prin care a înşelat investitorii cu circa 50 miliarde dolari, consideră procurorii federali.

Madoff atrăgea investitorii promiţându-le profituri uriaşe, pe care le-a plătit unora din ceea ce depuneau alţii, dar banii nu au putut curge la nesfâşit către fondul său de investiţii. FBI are un singur cap de acuzare împotriva lui – fraudă bursieră – dar probele strânse ar fi suficiente să atragă o condamnare de 20 de ani închisoare pentru Mardoff, acum în vârstă de 70 ani.

Dacă nu intervenea criza din septembrie, ceea ce i-a făcut pe unii investitori să ceară retragerea banilor lor, în condiţiile intrării economiei globale în recesiune, poate că schema escrocului ar mai fi continuat câţiva ani. Bernard L. Madoff Investment Securities, firma care se ocupa de schema piramidală era considerată foarte respectabilă, datorită reputaţiei fondatrului său, şi se lăuda cu un capital de 700 milioane USD pe siteul său.

Zeci de mii de concedieri în băncile americane

Vestea bună că, în sfârşit, FBI a început „curăţenia” în rândul magnaţilor financiari din SUA s-a suprapus veştii că Bank of America este nevoită să dea afară 35.000 oameni. Concedierile se vor efectua de-a lungul următorilor trei ani, în cursul de absorbţiei Merrill Lynch de către Bank of America.

Deja, cele două bănci au dat afară câteva mii de angajaţi, îndeosebi în sectorul investiţiilor bursiere. Totuşi, The Daily Mail citează analişti economici optimişti, care consideră că actualele concedieri sunt „răul mai mic”. În ansamblu, cumpărarea Merrill Lynch, în schimbul a 50 miliarde dolari, a salvat mai multe locuri de muncă. Astfel, s-ar asigura păstrarea slujbelor celor 308.000 angajaţi din toată lumea pe care îi va avea Bank of America la capătul procesului de restructurare.

În timp ce cotaţiile lor la bursă scad (în medie cu 11-12% în cursul zilei de tranzacţionare de joi), toate băncile din SUA au anunţat concedieri. JP Morgan Chase dă afară 10% din angajaţi (7.000 de oameni), alături de 9.200 de angajaţi de la Washington Mutual, banca achiziţionată în septembrie. Goldman Sachs şi Morgan Stanley au anunţat concedieri similare care vizează pe 10% din personal.

California pierde 1,7 milioane dolari pe oră

Chiar dacă s-ar număra între primele opt puteri economice ale lumii dacă ar fi un stat independent, statul California este foarte aproape de un faliment celui înregistrat de Islanda. În februarie, ar urma să se instaleze un „Armagheddon financiar”, iar statul va intra în incapacitate de plată.

În 2003, actualul guvernator republican, Arnold Schwarzenegger, a fost votat pentru a „salva” statul de un deficit bugetar similar, însă, de data aceasta, autorităţile statale par lipsite de pârghiile necesare pentru reechilibrarea bugetului. Una dintre cele mai importante surse bugetare o reprezintă taxele pe proprietate, calculate în funcţie de valoare prorpietăţilor. Până acum câteva luni, o proprietate în California mai reprezenta o „avere”, dar, astăzi, chinezii cumpără casele pe nimic.

Legislaţia locală interzice mărirea taxelor imobiliare cu mai mult de 2% pe an, însă, chiar şi în cazul în care legea ar fi motivată, trebuie să existe tranzacţii pe care statul să le poată impozita. Or, cu foarte mici excepţii, tranzacţiile imobiliare sunt blocate.

Miercuri, guvernatorul Schwarzenegger a prezentat presei un grafic cu ritmul ameţitor în care cresc datoriile Californiei – cu 470 dolari pe secundă, 1,7 milioane pe oră şi 40 milioane pe zi – anunţând că trebuie să renunţe la investiţii de cinci miliarde pentru anul 2009. Construcţia de şcoli, drumuri şi alte elemente de infrastructură va fi oprită, deoarece creditorii i-au transmis guvernatorului că statul său are cea mai proastă solvabilitate dintre toate statele americane.

About this publication