ANALYSE Alleen Witte Huis kan GM en Chrysler nog redden
Nadat de Amerikaanse Senaat het noodkrediet van 14 miljard dollar verworpen heeft, kunnen GM en Chrysler enkel nog rekenen op een ingreep van het Witte Huis om financieel te overleven. De Republikeinse senatoren weigerden donderdagnacht hun zegen te geven aan een overbruggingskrediet van 14 miljard dollar omdat de garanties voor het reddingsplan van de autosector onvoldoende waren. Het is onwaarschijnlijk dat het Congres nog een beslissing neemt voor het aantreden van Barack Obama, op 20 januari volgend jaar.
(tijd) – Gegokt en verloren. Dat is zowat de samenvatting van het drama dat zich afgelopen nacht afspeelde in de Amerikaanse Senaat. De Democraten, met steun van het Witte Huis, hoopten alsnog een noodkrediet voor de autosector door te drukken. Het ging om 10 miljard dollar voor GM en 4 miljard dollar voor Chrysler. De derde autoconstructeur, Ford, heeft voorlopig nog geen liquiditeitsproblemen en zat niet te bedelen om geld. Op termijn hebben de ‘Big Three’ allemaal geld nodig.
Maar de Republikeinse senatoren waren niet te vermurwen. Uiteindelijk stemden 52 senatoren voor een noodkrediet en 35 tegen het noodkrediet. Er was een bijzondere meerderheid van 60 senatoren op 100 nodig voor de goedkeuring van het reddingsplan.
Tevreden
De Republikeinse fractie had al herhaaldelijk laten weten dat ze niet tevreden was met de voorwaarden die verbonden waren aan het noodkrediet. Volgens hen waren er te weinig garanties ingebouwd. De Republikeinen vrezen dat ze belastinggeld gaan geven aan bedrijven die sowieso toch al veroordeeld zijn. Volgens hen moet de overheid niet opdraaien voor de fouten die het management al jaren heeft opgestapeld. Ondanks het feit dat de drie grote constructeurs rechtstreeks 250.000 mensen tewerkstellen en nog eens enkele honderdduizenden in de toeleveringsbedrijven, verwezen de senatoren het voorstel naar de prullenmand.
Een bijzonder breekpunt was de eis tot looninlevering. De Republikeinen eisten dat de lonen van de werknemers van de grote drie constructeurs zouden teruggebracht worden tot de lonen die buitenlandse constructeurs in de VS betalen aan hun medewerkers. Dat zou voor de betrokken werknemers neerkomen op een inlevering van minstens 20 procent. Die eis was onaanvaardbaar voor de machtige United Auto Workers-vakbond.
Afgelopen
De leider van de Democratische senatoren, Harry Reid, zei dat het afgelopen was. Volgens hem lagen de visies te ver uit elkaar om nog een compromis te vinden. ‘Dit wordt een hele slechte Kerstmis voor een hele hoop mensen’, zei een sombere Reid.
GM en Chrysler staan nu aan de rand van de afgrond. GM heeft al gezegd dat het dringend geld nodig heeft om te overleven. Tot nu toe weigerde GM om in vereffening te gaan. Het zogenaamde Chapter 11 beschermt een bedrijf tijdelijk tegen de schuldeisers. Het is mogelijk om vanuit vereffening een doorstart te maken. GM heeft inmiddels al experts aangetrokken om ‘alle opties’ te onderzoeken. Voor Chrysler is het zo mogelijk nog erger. Specialisten gaan ervan uit dat de kleinste van de drie constructeurs al veroordeeld is tot een bankroet. Het feit dat ze geen noodkrediet krijgen, maakt dat Chrysler onverwijld Chapter 11 zal opzoeken.
Witte Huis
De enige uitweg is dat het Witte Huis nog ingrijpt en een catastrofe voorkomt. De Democraten hopen dat het Witte Huis zal putten uit de 700 miljard dollar die uitgetrokken zijn voor het redden van de financiële sector. De eerste enveloppe van 350 miljard dollar is goedgekeurd. Volgens de laatste berekeningen blijft daar nog 15 miljard dollar van over, net genoeg om GM en Chrysler te steunen.
Tot nu toe was president George Bush een tegenstander van het gebruik van het speciale fonds voor de autosector. Ook minister van Financiën, Henry Paulson, ziet dergelijke ingreep niet zitten. Maar inmiddels zal de druk groeien om alsnog geld te geven aan GM en Chrysler. Het Witte Huis bestudeert nu alle opties, maar het is nog te vroeg om te zeggen of president Bush als redder in nood zal opdagen.
Specialisten menen dat het opzoeken van Chapter 11 gezond zou kunnen zijn voor de betrokken bedrijven. Op die manier kunnen ze op een nieuwe basis op zoek gaan naar een leefbaar model. De Amerikaanse autoconstructeurs krijgen nu het verwijt dat ze te lang hebben ingezet op dure, grote modellen die niet langer populair zijn. De industrie zou ook te laat de weg naar milieuvriendelijke wagens gekozen hebben. JV
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.