Economy Overcomes Terrorism on American threat list

<--

Preşedintele american Barack Obama, dar şi oficialii europeni pregătesc oamenii pentru cel mai negru scenariu posibil: economia SUA şi cea mondială vor avea nevoie de mai mulţi ani ca să-şi revină, nu doar de câteva luni. Declaraţia liderului SUA, făcută la o întrunire cu liderii marilor corporaţii americane, vine la scurt timp după ce Congresul a aprobat planul de relansare economică în valoare de 789 miliarde de dolari, potrivit cotidianului Washington Post. „Planul de salvare financiară este un pas important, dar este doar începutul unui proces lung şi dificil de a repune economia americană şi mondială înapoi pe făgaş”, a mai spus Barack Obama.

Planul care a primit unda verde a Congresului şi care urmează să fie promulgat mâine de preşedinte conţine măsuri de reducere a taxelor, susţinere a guvernelor locale şi cheltuieli publice efectuate de guvernul federal. Administraţia americană speră ca prin această intervenţie puternică a statului să creeze 4 milioane de noi locuri de muncă, în condiţiile în care doar în luna ianuarie, 600.000 de americani au rămas şomeri. Ce nu a explicat însă liderul de la Casa Albă este că sutele de miliarde de dolari aruncate astfel pe piaţă, plus obligaţiunile totale ale Americii aduc Statele Unite practic în faliment (datoriile totale ale ţării sunt echivalentul PIB-ului reunit al întregii lumi – 65 de trilioane de dolari), apreciază experţi economici citaţi de Hotnews.ro.

Criza ameninţă securitatea SUA

Dacă planul de refacere a economiei americane va dura ani de zile, cum preconizează preşedintele Obama, SUA se vor confrunta între timp şi cu probleme de securitate majore născute de criză.

Directorul comunităţii de informaţii, Dennis C. Blair, a avertizat deja Congresul că instabilitatea economică din SUA şi din alte ţări a devenit cea mai importantă ameninţare de securitate la adresa Statelor Unite, surclasând terorismul. „Aproape o treime dintre ţările lumii se confruntă deja cu instabilitate precum schimbări de guvern din cauza recesiunii”, a avertizat Blair în prezentarea anuală a listei de ameninţări la adresa securităţii. O altă consecinţă a crizei va fi, crede oficialul, faptul că aliaţii SUA nu vor mai putea să îşi îndeplinească „pe deplin” obligaţiile asumate în materie de apărare şi misiuni umanitare. Însă pericolul imediat pentru SUA ar putea fi un şir de violenţe asemănător celui declanşat în timpul şi după Marea Depresie, care ar putea ameninţa chiar stabilitatea administraţiei, în cazul în care criza va dura un an sau doi.

Industria Europei ar putea să nu-şi mai revină după criză

Veştile nu sunt mai bune nici pentru Europa, pentru că baza sa industrială ar putea să nu-şi mai revină nici măcar după ce criza va fi trecut, scrie The Telegraph. Avertismentul este conţinut de o notă de alertă emisă de Comisia Europeană. Potrivit Executivului comunitar, prăbuşirea producţiei industriale este de o amploare fără precedent, iar refacerea ei – puţin probabilă, în condiţiile în care statele membre nu mai au bani pentru pachete de salvare în diverse sectoare ale economiei. Într-un singur an, producţia industrială din Uniune a scăzut în medie cu 12%, însă procentul este mult mai mare în ţări precum Spania (20 de procente), Letonia (21%) şi România (17 procente).

La scăderea producţiei europene a contribuit foarte mult şi o apreciere exagerată a monedei unice – euro – explică specialiştii citaţi de The Telegraph. „Nu mai avem nici măcar un singur euro în buget ca să salvăm companiile. Opţiunile financiare ale Uniunii şi statelor membre se cam apropie de sfârşit”, spune comisarul european pentru Industrie, Gunther Verheugen. Ce este şi mai grav, avertizează oficialii europeni, este că vom asista la o lungă perioadă de „de-industrializare” în UE, în special în domeniul construcţiilor, al industriei de automobile şi navale. (E.F.)

About this publication