Obama's Expensive Wars

<--

PRESIDENT BARACK OBAMA har fremlagt et forslag til statsbudsjett med et historisk høyt underskudd. Men samtidig øker det regulære forsvarsbudsjettet med fire prosent, 20,4 milliarder dollar. Krigene i Irak og Afghanistan kommer på toppen, de vil koste 205 milliarder dollar tilsammen i år og til neste år. Beløpet er nesten astronomisk: totalt vil USA bruke 664 milliarder dollar til militære formål i budsjettåret 2010, som innledes 1. oktober.

KRIG KOSTER. Sikkerhet koster. Men dette budsjettet innvarsler likevel en meget kritisk vurdering av om kostnadene står i rimelig forhold til resultatet. Den innflytelsesrike amerikanske militærindustrien har altfor lenge har hatt det for enkelt og brukt USAs nasjonale sikkerhet til å mele egen kake. Forskningsgruppen Center for Responsive Politics har avslørt at fem store våpenprodusenter i fjor brukte hele 65 millioner dollar på lobbyvirksomhet i Washington, og at deres ansatte ga 11,3 millioner dollar i bidrag til begge politiske partier i 2007 og 2008. Dette er ikke småpenger. Den tidligere president, George W. Bush, skydde hverken penger eller andre midler i sin «krig mot terror», og pengene har rislet over militærindustrien i rikt monn.

USAS ØKONOMISKE krise har mange årsaker. Likevel, det har ikke hjulpet på statsfinansene at forsvarsutgiftene har økt med 78 prosent fra 2000 og til i dag. Krigene i Irak og Afghanistan, spesielt den førstnevnte, er en hovedårsak. Men samtidig er det ingen tvil om at forsvarsindustrien har fått holde på med dyre programmer, som er blitt dyrere for hvert år, uten at hverken president eller kongress har satt bremsene på.

To eksempler – der ett av dem kan få betydning for Norge – er utviklingen av kampflyene F-22 og F-35. F-35 (JSF) er det Norge mener er best egnet til nytt kampfly. F-22 er oppe og flyr, til en enorm kostnad pr. fly, JSF er fortsatt et utviklingsprogram, og er blitt 38 prosent dyrere i forhold til anslaget i 2001, viser offisielle amerikanske tall. Det kommer til å bli enda dyrere før utviklingen er ferdig.

NÅ SIER PRESIDENT Obama at «forsvarsbudsjettet skal reformeres slik at vi ikke betaler for kaldkrigssystemer vi ikke bruker». Både flyvåpen, hær og marine vil få merke reformiveren. Alle forsvarsprogrammer skal under lupen, og det er langt fra sikkert at de overlever, selv om lobbyinnsatsen fortsatt er formidabel. Obama lover samtidig å trekke styrkene ut av Irak, ikke så raskt som anslått, men likevel i så stort omfang og så hurtig at krigsutgiftene vil senkes fra 2011, trass i en varslet opptrapping med 17000 mann i Afghanistan.

Obamas valgløfte om Irak holdes. Militærindustrien vil også få merke det.

About this publication