Let’s Lynch Merrill

<--

De socialistische heilstaat ligt aan de andere kant van de oceaan. Op zes uur vliegen ongeveer. Nee, het is niet Cuba, het is niet Venezuela of het Bolivia van Morales, het zijn de Verenigde Staten van Amerika die het kapitalisme dit weekend lamlegden. De furie over de bonussen bij (levens) verzekeraar AIG heeft zulke ernstige vormen aangenomen dat het Congres een wet voorbereidt die 90 procent belasting heft op bonussen van de topverdieners (inkomen tot 250.000 dollar).

AIG is voor 80 procent in handen van de Amerikaanse regering en keerde 218 miljoen dollar (160 miljoen euro) aan achterstallige bonussen uit.

Zo hoog heeft Joop den Uyl, de roodste premier van de lage landen, de rijkenbelasting nooit durven opschroeven. De hoogste belastingschijf van Nederland was ooit 72 procent. Daar wil zelfs de SP niet meer naar terug.

Barack Obama passeert de Nederlandse socialisten in nivelleringsdrift. Wouter Bos, de sociaal-democratische schatkistbewaarder, is vergeleken bij de Amerikaanse president een rechts kereltje.

Ten eerste: de uitgekeerde bonussen aan de ING-top wil hij niet terugvorderen. Argument: contract is contract. Ten tweede: hoewel Bos zich stoort aan de bonuscultuur wil hij het systeem niet zo zwaar belasten dat prestatieprikkels verdwijnen.

Bos heeft wel een paar maatregelen genomen om bonussen (en dan vooral afvloeiingsregelingen) aan te pakken, maar hij is daarin bescheiden. Vorig jaar nam de Tweede Kamer een wetje aan waarin werd afgekondigd dat vertrekbonussen boven 500.000 euro met een extra werkgeversbelasting van 30 procent zouden moeten worden belast. De Raad van State, fiscalisten en markt-economen moesten lachen om deze kinderachtige symboolwetgeving die voor niet meer dan een paar duizend werknemers geldt en in financieel opzicht geen enkel effect heeft.

In Amerika slaat de pendule nu nog verder door. Enkele bankiers lieten anoniem al optekenen dat we te maken hebben met een nieuwe heksenjacht, zeker nu het Openbaar Ministerie namen opvraagt van bankiers die bonussen ontvingen bij onder meer Merrill Lynch, ook wel Lynch Merrill genoemd.

Sommigen zien in de anti-rijk-trend omgekeerd McCarthyisme. Het McCarthyisme was een anti-communistische beweging die in de jaren vijftig Amerika in paranoia, angst en walging onderdompelde.

Wie neemt de bankiers in bescherming?

Koster en Jojanneke hebben al bijna medelijden met ze. DHet socialisme heeft een nieuw gezicht. Barack Obama wil hoge bonussen bij overheidsbedrijven voor 90 procent belasten. Meer dan Joop den Uyl ooit aandurfde.

About this publication