Gaza Aid Prevented by U.S.

<--

Gazahjelp hindres av USA

Forbud: USAs «Patriot act» hindrer norske Redd Barna fra å gjenoppbygge skoler i Gaza. Organisasjonen fortviler.

– Vi får lov til å dele ut nødhjelpspakker, som mat og vann, men systematiske nødhjelpsoperasjoner og gjenoppbygging hindres, sier Bjørn Lindgren, Redd Barnas regionaldirektør for Europa og Midtøsten, til Klassekampen.

– Det er en forferdelig politikk som hindrer oss i å hjelpe barn.

Etter Israels krigføring mot Gaza i januar, ligger mye av infrastrukturen i grus. Skoler, sykehus, veier, og ulike offentlige kontor ble bombet. 300.000 mennesker mangler innlagt vann, og Unicef anslår at 8000 barn er kraftig underernært.

Men Redd Barna, og andre hjelpeorganisasjoner, blir stanset i gjenoppbyggingen av amerikansk lovgivning. Ifølge «Patriot act» er nemlig støtte til å bygge skoler eller klinikker i Gaza «støtte til terrorisme».

Infrastruktur

Kjernen i problemet er at Hamas står på USAs liste over terrororganisasjoner. Ifølge amerikansk antiterrorlovgivning er det kriminelt å gjennomføre «transaksjoner med individer og organisasjoner (…) assosiert med terrorisme, eller med dem som støtter organisasjonene». Det er Hamas som kontrollerer både utdannings- og helseministeriet i Gaza. Lærere, leger og andre knyttet til skoleverket eller helsevesenet regnes som tilknyttet Hamas.

Et notat fra Save the Children USA presiserer at lovverket gjør det ulovlig å «levere medisinsk utstyr til sykehus drevet av helseministeriet, lære opp eller gi lønn til lærere ansatt i skoler drevet av utdanningsministeriet, eller gi materialer eller støtte til å gjenoppbygge offentlige bygninger, inklusive fortau». Notatet presiserer at lista ikke er uttømmende.

Redd Barna Norge er del av den internasjonale Save the Children-alliansen. Deres arbeid hindres dermed direkte av den amerikanske lovgivningen.

Protester

Save the Children har vært aktiv i støttearbeid på Gazastripen siden 1973. Lindgren fortviler over at det gode arbeidet gjort i en årrekke blir hindret.

– Save the Children-alliansen har protestert på det kraftigste. Denne politikken har ført til en samling i bevegelsen om å stå hardere på våre humanitære prinsipper, sier han.

– Vi tar ikke hensyn til hvilket regime som er der vi jobber, vi er der for å hjelpe barn. Save the Children ble startet etter 1. verdenskrig, og la da stor vekt på at de også hjalp tyske barn – «fiendens barn». Det er dette prinsippet som nå står på spill.

Redd Barna rettet en innstendig bønn til USAs spesialutsending til Midtøsten George Mitchell, der de ba om at OFAC – kontoret som administrerer økonomiske sanksjoner i USA – skulle gjøre et unntak for Gaza «slik at NGOer kan gi akutt nødhjelp og tjenester til familier og barn som strever for å overleve etter konflikten.» Så langt har de talt for døve ører.

Shifa rammes

Blant sykehusene som rammes av USA-lovgivningen er Shifa, der de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse jobbet under krigen. Shifa-sykehuset er drevet av det palestinske helseministeriet, som styres av Hamas.

– Dette er en helt uakseptabel fortsettelse av den kollektive avstraffelsen av den palestinske sivilbefolkningen som rammer alle segmenter av det ødelagte sivile samfunnet i Gaza, sier Mads Gilbert til Klassekampen.

Den amerikanske generalkonsulen til de palestinske områdene truer med straffeforfølgelse på individnivå hvis hjelpearbeidere samarbeider med palestinske lærere som jobber i den offentlige skolen, fordi Hamas leder departementet. Shifa-sykehuset fikk ikke forsyninger fordi helseministeriet ledes av Hamas.

– Uansett hva vi mener om politikk må det humanitære arbeidet i Gaza slippes fri så helsevesenet og skolen kan bygges opp, sier Gilbert.

Utfordrer Støre

Redd Barna har tatt opp problemet med den norske regjeringen, seinest i forbindelse med giverlandskonferansen. Gilbert håper regjeringen kan stå opp mot USA i dette spørsmålet.

– Hvor er den norske regjeringens stemme, og hvor er Støres stemme? spør han.

About this publication