Aan de rechterkant van het politieke spectrum groeit de razernij tegen de Amerikaanse president Barack Obama. In de eerste drie maanden van zijn presidentschap is hij door Fox News al van fascisme beschuldigd, terwijl een andere coryfee ter rechterzijde, het Congreslid Michele Bachmann, er voor waarschuwt dat deze president jongeren verplicht naar heropvoedingskampen wil sturen.
Antipathie
Weer een andere rechtse politicus beweert dat Obama een diep gewortelde antipathie koestert jegens Amerikaanse waarden en tradities’.
Rechts heeft met triomfantelijk gehuil een opiniepeiling van Pew begroet waaruit blijkt dat de waardering voor de president onder de Democraten (88 procent) spectaculair veel groter is dan onder de Republikeinen (27 procent).
Zwarte Michael Moore
In zijn wekelijkse column in de Sunday Times legt de conservatieve journalist, Andrew Sullivan, uit waarom dit niet betekent dat Obama, wiens handelen en persoonlijkheid op dit moment ongeveer door tweederde van de Amerikanen worden gewaardeerd, eigenlijk een soort zwarte Michael Moore zou zijn, die bezig is zichzelf te isoleren.
Dat het verschil (61 procent) in waardering onder de aanhangers van beide partijen zo groot is komt mede doordat die twee de laatste decennia ideologisch steeds meer samenhang vertonen. Vroeger had je een belangrijk aantal vooruitstrevende politici in de Republikeinse gelederen en flink wat conservatieven onder de Democraten. Die ‘vreemde eenden in de bijt’ zijn er nu bijna helemaal ‘uitgecentrifugeerd’.
Cryptocommunisme
Obama heeft heel wat knievallen voor rechts gemaakt, zoals een reeks belastingverlagingen in het stimuleringsplan, of het rustig aan doen bij de uittocht uit Irak. Bovendien heeft hij zelfs meer bijeenkomsten met Republikeinse Congresleden gehouden dan zijn Republikeinse voorganger.
Wat die hierboven genoemde peilingen niet uitwijzen is de spectaculaire daling in het aantal Amerikanen dat zich Republikein noemt.
Dat is nog maar een kwart van het electoraat. Zo weinig is het in mensenheugenis nog niet geweest. Ideologisch vertoont dit segment aanzienlijke samenhang. Vroeger, toen de Republikeinen een groter deel van de kiezersmarkt hadden, kenden zij meer vogels van een verschillende pluimage.
De tactiek van rechts is simpel. Schilder Obama als een cryptocommunist of als een tweede Stokely Carmichael af, zonder zelf met plannen te komen. Dat is een beproefd recept dat vorige jaar tijdens de voorverkiezingen, zonder veel succes overigens, al werd uitgeprobeerd.
Vertrouwen
Voor hen die in dat potje roeren is het zelfs een gevaarlijk recept. Het slaat op de koks zelf terug. Want die kwalificaties als socialist of fascist zijn zo ver bezijden de waarheid (het is alsof je Wouter Bos een stalinist zou noemen) dat de meeste Amerikanen daar schouderophalend aan voorbij gaan.
Integendeel, het vertrouwen stijgt. Bij Obama’s inauguratie op 20 januari geloofde slechts 26 procent van de bevolking dat het land op de goede weg was, nu is dat 40 procent.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.