Obama Deserves Our Support in Closing Guantanamo Bay

<--

Obama verdient steun in zijn strijd voor sluiting van Guantánamo Bay

De Amerikaanse president Barack Obama houdt vast aan de aangekondigde sluiting van de gevangenis Guantánamo Bay op Cuba. Maar om daarvoor de benodigde steun te krijgen in eigen land, moet Obama wel veel water bij de wijn doen.

De militaire commissies die door Obama’s voorganger Bush waren geïnstalleerd om de terreurverdachten in Guantánamo te berechten, lijken nu toch niet te verdwijnen; Obama wil ze hervormen. En de nieuwe Amerikaanse president zegt nu dat sommigen van de 240 verdachten die in Guantánamo vastzitten zo’n bedreiging vormen voor de Amerikaanse veiligheid, dat ze in detentie moeten blijven, ook al kunnen ze niet voor de rechter worden gebracht.

Die concessies zijn voorstelbaar. De weerstand tegen het overbrengen naar Amerikaans grondgebied of het vrijlaten van terreurverdachten is enorm. Dat bracht het Amerikaanse Congres, Republikeinen én Democraten, ertoe Obama de financiële middelen te onthouden die nodig zijn om Guantánamo te sluiten.

Obama moet concessies doen. Tegelijk laat hij hiermee de kern van het probleem bestaan: er blijven mensen vastzitten zonder dat zij een eerlijk proces krijgen en zonder dat zij gebruik kunnen maken van hun recht op verdediging.

Obama heeft zich in de race naar het Witte Huis altijd verontwaardigd getoond over dit onrecht. En hij sprak deze week van een zootje, dat Bush hem heeft nagelaten.

Die verontwaardiging is terecht en wordt buiten de Verenigde Staten breed gedeeld. Guantánamo heeft, samen met de inval in Irak, het morele gezag van de VS in de wereld ondergraven. Het herstel daarvan wordt moeilijker, nu blijkt dat Obama toch niet helemaal schoon schip maakt.

Niettemin verdient hij steun. Tegenover de weerstand in de VS zelf, zou de rest van de wereld zijn steun moeten betuigen aan de sluiting van Guantánamo. Bij die steun hoort de bereidheid enkele van de 240 gedetineerden op te nemen en asiel te verlenen. Verscheidene landen zijn daartoe bereid, ook in Europa. Het ziet ernaar uit dat ook België zich in die rij zal voegen.

Nederland heeft het steeds geweigerd, op principiële gronden: de Amerikanen hebben dit onrecht gecreëerd, dus zij moeten het uit de wereld helpen. Op zich een terecht punt. Maar waar de Amerikanen Europa de afgelopen eeuw enkele malen te hulp zijn geschoten na Europese fouten, past het nu Europese landen om de VS de hand te reiken.

© Trouw 2009, op dit artikel rust copyright.

About this publication