Un donator fruntaş din campania electorală, care şi-a folosit relaţiile pentru a strânge sute de milioane de dolari, va fi noul ambasador la Londra ales de preşedintele Barack Obama. În ciuda promisiunilor că va face curăţenie la Washington şi că va renunţa la practicile criticate la predecesorul său, Obama l-a desemnat pe Louis Susman, fost vicepreşedinte la Citigroup Corporate and Investment Banking, drept ambasador în Regatul Unit.Dacă George W. Bush a apelat la serviciile unor foşti directori de la Goldman Sachs – fostul secretar al Trezoreriei, Henry Paulson, respectiv fostul adjunct la Departamentul de Stat, acum preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick – iată că nici Obama nu este străin de relaţii în lumea marilor finanţe americane. Între primele patru bănci din SUA, Citigroup se numără şi în primii 20 de donatori corporatişti. Deşi simpatizează mai degrabă cu democraţii, până în 2006 (aşadar în plină „epocă Bush”) 51% dintre donaţii au mers către republicani.
Nominalizarea lui Susman s-a făcut odată cu a altor ambasadori pentru capitale importante, majoritatea celor aleşi fiind din afara corpului diplomaţilor de carieră (Foreign Service). Fără să facă referire la meritele „electorale” ale celor aleşi, Obama şi-a justificat alegerile prin experienţa extraordinară a nominalizaţilor.
La Vatican va fi trimis un teolog de origine cubaneză, la Tokyo – un avocat de prestigiu specializat în probleme legate de internet şi biotehnologie, la Paris – un consilier de securitate internă, fost analist financiar, în timp ce, pentru posturile din Kosovo, Islanda, Sri Lanka şi Maldive, Obama a optat pentru diplomaţi de carieră.
În privinţa celor veniţi din afara Foreign Service, preşedintele a spus: „Sunt recunoscător că aceşti distinşi americani au fost de acord să reprezinte SUA şi să întărească parteneriatele noastre în aceste vremuri critice pentru naţiunea noastră şi pentru lume”. La fel ca Bush, actualul preşedinte îşi recompensează aliaţii prin posturi diplomatice, cum a fost cazul fostului ambasador în România, Nicholas Taubman – cu 45 de ani de carieră în industria auto, fără experienţă diplomatică, dar cu circa 500.000 dolari donaţi de-a lungul anilor Partidului Republican. Tot ca Bush – care şi-a numit ambasadorul la Bucureşti în noiembrie 2005, la un an de la câştigarea celui de-al doilea mandat – Obama nu pare să numere între priorităţile sale desemnarea unui ambasador în România.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.