Danger for Obama from the Extreme Right

<--

Sinds de inauguratie van president Barack Obama op 20 januari van dit jaar, mogen de etnische verhoudingen door de bank genomen zijn verbeterd, er dreigt thans wel degelijk meer gevaar dan voorheen van de kant van het gewelddadige extremisme van rechts.

Na de aanslag op het Alfred P. Murrah gebouw in Oklahoma City in april 1995, waarbij 168 mensen vermoord werden, was dat ineengeschrompeld. Maar vanaf het einde van 2008 doet het extremisme van rechts weer duidelijk van zich spreken.

Zwarte president

Voor dat verschijnsel worden vier redenen aangevoerd, te weten: 1)’de verkiezing van een zwarte president, 2) de economische crisis, 3) het groeiende aantal volstrekt gedesillusioneerde oorlogsveteranen terug uit Irak en Afghanistan, en tenslotte 4) de angst dat deze regering het vrijwel ongebreidelde wapenbezit zal gaan aanpakken. Die laatste berust op een samenzweringstheorie, want hoe hard dat ook nodig mag zijn, er zijn geen plannen in de maak om het bezit van eigen wapens ernstig in te perken.

Alleen dit jaar al hebben schietpartijen plaats gehad in onder meer een vrijzinnige kerk en een abortuskliniek. Nog onheilspellender was de ontdekking in december 2008, Obama was toen al verkozen, dat een man in Maine een eind was gevorderd met het aanmaken van een ‘vieze bom’. Hij spaarde nazi-memorabilia en had vier vaten met radioactief materiaal in zijn kelder staan. Het was zijn bedoeling om de nieuwe president te doden.

Neo-nazi

Vorige week schoot James von Brunn, een oude neo-nazi, even anti-joods als anti-zwart, in het Holocaust Museum in Washington D.C. een zwarte veiligheidsagent dood. Dat museum ligt vlak in de buurt van het Witte Huis. De gedachte dringt zich op dat extremisten uiteindelijk zullen proberen om zich aan de president zelf te vergrijpen.

Onder de documenten die in de auto van James von Brunn lagen, bevond zich een eigenhandig geschreven aantekening met de tekst: ‘De holocaust was een leugen, Obama is een uitvinding van de joden.’

Schuim

Op 7 april kwam de minister van Homeland Security, Janet Napolitano, met een rapport over het rechts extremisme. Sommige voorlieden van conservatieve groeperingen stikten bijna in het schuim van hun verontwaardiging. Een conservatieve denktank daagde de minister zelfs voor de rechter. Het rapport zou zwaar overtrokken zijn geweest. Enkelen zagen er zelfs een belediging van de strijdkrachten in.

Maar de feiten hebben Napolitano in het gelijk gesteld. Dat erkennen nu ook serieuze rechtse kranten als de Washington Times. Dat blad citeerde op 11 juni een hoogleraar strafrecht die het had over een‘ramp die er op wacht om zich te voltrekken’. Overigens was deze hooggeleerde meer bevreesd voor ‘christelijke extremisten dan voor islamitische terroristen van eigen bodem’.

About this publication