Abortion Bill Casts Shadow On Obama’s Presidency

<--

Abortin vastaiset henkirikokset ovat palanneet Yhdysvaltoihin kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Ne varjostavat Barack Obaman presidenttikautta ja uhkaavat taas jakaa kansakunnan kahtia tavalla, jota ei ole koettu sitten 1990-luvun puolivälin.

Obaman valtaantulo on viemässä abortin vastustajilta rauhanomaiset keinot estää ja rajoittaa aborttien tekoa. Obama on jo kumonnut presidentti George W. Bushin päätöksen evätä amerikkalainen avustus abortteja suorittavilta kehitysapujärjestöiltä. Hän on myös sallinut verovarojen käytön abortoiduilla sikiöillä tehtävään kantasolututkimukseen. Lisäksi hän lupaa allekirjoittaa Yhdysvaltain kongressin parhaillaan valmisteleman uuden aborttilain, joka kumoaisi lähes kaikki Yhdysvalloissa 1970-luvun jälkeen säädetyt abortin rajoitukset.

Läpi uransa Obama on kannattanut jokaisen naisen oikeutta hallita niin sanottua lisääntymisterveyttään. Vähintään puolelle amerikkalaisista “lisääntymisterveydelliset oikeudet” ovat kuitenkin vain kiertoilmaisu syntymättömän lapsen murhalle. He eivät hyväksy verovarojen käyttöä tällaiseen toimintaan.

Harvat uskovat abortin koskaan tulevan varsinaisesti kriminalisoiduksi, mutta yhtä harvat hyväksyvät valtiovallan aktiivisen tuen aborttien teolle.

Juuri tätä uusi aborttilaki tarkoittaa. Se käyttäisi liittovaltion pakotusvoimaa kumotakseen ne yli 550 osavaltioiden säätämää ja korkeimman oikeuden hyväksymää aborttitoimenpiteiden rajoitusta, jotka ovat nyt voimassa.

Osavaltiot eivät saisi enää päättää, että alaikäisen aborttiaikeista on ensin informoitava vanhempia. Ne eivät saisi vaatia aborttia harkitsevien informoimista toimenpiteen vaaroista eivätkä säätää harkinta- ja odotteluaikoja. Myös kirkkojen ylläpitämät sairaalat pakotettaisiin tarjoamaan aborttipalveluita, ja lääkäreiltä evättäisiin oikeus kieltäytyä tekemästä aborttia omantunnonsyistä.

Nämä ovat kauaskantoisia muutoksia. Yhdysvaltain katolinen kirkko, kristillinen oikeisto ja jopa suuri osa Obamaa tukeneesta herätyskristillisestä vasemmistosta ovat niiden takia haastamassa uutta presidenttiä.

Heti Obaman vaalivoiton jälkeen katolisen kirkon piispat tuomitsivat uudet aborttisuunnitelmat rikoksiksi kirkkoa ja uskonnonvapautta vastaan.

Katolinen kirkko on uhannut sulkea kaikki sairaalansa, jos aborttilaki viedään läpi. Tämä epäisi sairaanhoidon hyvin suurelta osalta amerikkalaisia. Myös Vatikaani on tuominnut Obaman toiminnan jyrkästi.

Miltei yhtä jyrkkiä kannanottoja on esittänyt Obaman valintaa tukeneen herätyskristillisen vasemmiston veteraani, Evangelicals for Social Action -järjestön johtaja Ronald Sider. Järjestön kannattajat tiesivät Obaman tukevan aborttioikeuden säilyttämistä, mutta heille vakuutettiin, ettei tämä ryhtyisi toimiin ainakaan aborttien lisäämiseksi. Juuri näin on kuitenkin käymässä, ja Obamalta paljon hyvää odottanut herätyskristillinen vasemmisto on hyvin tyytymätön.

Kristillisessä oikeistossa Obamaa kutsutaan “lastenmurhaajaksi”. Ryhmittymä on saamassa aborttikysymyksen takia uutta voimaa ja kannattajia, joten puheet kristillisen oikeiston katoamisesta ovat vähintäänkin ennenaikaisia.

Obama on siis suuren haasteen edessä. Hänen täytyy jotenkin tyydyttää vapaata aborttioikeutta vaativaa oman puolueensa vasemmistoa, mutta saattamalla uuden aborttilain voimaan hän kääntää ainakin puolet amerikkalaisista itseään vastaan. Vaalikampanjan aikaiset lupaukset kansakunnan eheyttämisestä ja kulttuurisotien taakse jättämisestä voidaan silloin haudata pitkäksi aikaa.

Enemmistö amerikkalaisista pitää taloudellisen ahdingonkin aikana syntymättömien lasten oikeutta elämään tärkeämpänä kuin oman tai naapurin työpaikan säilymistä. He tekevät Obaman presidenttikaudesta myrskyisän, jos hän jatkaa nykyisellä aborttilinjallaan.

About this publication