Call for Alternative to the Dollar Intensifies

<--

Roep om alternatief dollar neemt toe

De druk op de dollar als wereldreservemunt wordt steeds groter. Een echte vervanger lijkt echter vooralsnog niet voorhanden, ook al hebben Rusland en China de afgelopen maanden al meerdere malen aangegeven dat ze graag een alternatief zien voor de ‘greenback’.

Inmiddels mengen ook landen als India en Frankrijk zich in het debat. De landen willen het onderwerp op de agenda van de komende G8-bijeenkomst zetten.

Maandag trok de dollar licht aan tegenover de euro. De euro noteerde 1,3905 dollar. Bij het slot van de handel in Europa vrijdag was de euro nog 1,4005 dollar waard.

Verwerkt in de koers

‘De uitspraken rond de dollar zijn inmiddels in de koers van de munt verwerkt’, zegt valutastrateeg David Woo van Barclays in Londen. Hij verwacht dat de dollar op korte termijn juist zal stijgen naar circa $1,35 versus de euro. Woo schrijft dit toe aan de correctie in de grondstoffen- en aandelenmarkten. ‘Je ziet dat als deze markten dalen, de Amerikaanse munt dan aansterkt.’

Op de langere termijn, zes tot twaalf maanden, is de valutatstrateeg echter een stuk negatiever. Woo verwacht dat de dollar weg kan zakken naar een bandbreedte van $1,45 tot $1,55.

‘Systeem vertoont barsten’

De afgelopen dagen waren er wederom oproepen tot een alternatief voor de dollar. ‘Het wereldreservesysteem gebaseerd op de dollar en euro vertoont barsten’, aldus de Russische president Dmitry Medvedev in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera. Hij herhaalde daarmee zijn standpunt om een nieuwe internationale reservemunt in te voeren. De verwachting is dat de Amerikaanse president Barack Obama, die gisteren in Moskou aankwam, dit onderwerp met premier Vladimir Poetin zal bespreken.

Suresh Tendulkar, de economische adviseur van de Indiase premier Manmohan Singh, liet vorige week weten dat hij zijn land maant tot een grotere diversificatie in de valutaportefeuille. Tendulkar stelt dat de centrale bank van India minder dollars moet kopen.

• Lees ook: Rusland wil ander stelsel reservevaluta (alleen krantenabonnees)

Ook de Franse minister van financiën, Christine Lagarde, zei zondag tijdens een conferentie ‘dat een betere coördinatie van wisselkoersen dient te worden onderzocht’. Volgens haar dienen er vragen gesteld te worden over ‘de balans tussen valutas en de rol van valutas in een wereld die is veranderd wegens de kredietcrisis en de groeiende rol van de opkomende markten’.

Euro, Pond of de Yen?

Maar welk alternatief is er dan voorhanden? De meest logische kandidaten zijn de euro, het pond sterling en de yen. Het zijn munten van landen met voldoende diepe financiële markten en met een degelijk juridisch systeem dat eigendomsrechten waarborgt.

Bovendien zijn het landen die relatief weinig interveniëren op de valutamarkt, aldus een rapport van Barclays. Juist op al deze voorwaarden scoren de munten van de opkomende landen juist slecht. En belangrijker: het ziet er niet naar uit dat ze spoedig hun zaakjes op orde krijgen. Voordat de yuan, de roepie of de roebel echte uitdagers van de dollar zijn, zal er nog heel wat water door de Rijn stromen.

About this publication