Wall Street Carries on as Usual

<--

Z24 Business News

Wall Street gaat op oude voet verder

09-09-2009 | Gepubliceerd 08:50

10-09-2009 | Laatst bijgewerkt 10:00

Een jaar na de val van Lehman Brothers pakken de zakenbanken de draad weer op. Wie wil er een fraai verpakt pakketje gifhypotheken kopen?

Mathijs Bouman

‘Financial weapons of mass destruction.’ Zo noemde topbelegger Warren Buffett de kredietderivaten van Wall Street al in 2003.

De ‘mega-catastrofic risks’ van de nieuwe financiële producten vormden een bedreiging van de wereldeconomie. Vijf jaar later kreeg Buffett meer gelijk dan hij zelf gedacht zal hebben.

Afgrond

De mortgage backed securities, collaterized debt obligations en credit default swaps van de Amerikaanse banken brachten de wereldeconomie aan de rand van de afgrond.

Volgende week is het precies een jaar geleden dat Lehman Brothers ten onder ging. De overgebleven zakenbanken van Wall Street – overeind gehouden met miljardensteun van de Amerikaanse belastingbetaler – krabbelen weer langzaam op.

Ze likken hun wonden. En dan… dan gaan ze weer verder waar ze gebleven waren. Op de derivatenmarkt valt nog zoveel geld te verdienen!

Terwijl de politiek zich buigt over nieuwe regels voor de sector, zijn de whizzkids van Wall Street al weer bezig met plannen maken voor het opblazen van de volgende zeepbel.

Nieuw spelletje

Doorverkopen van levensverzekeringen gaat het nieuwe spelletje worden. Amerikanen die niet willen wachten tot ze dood zijn, verkopen hun levensverzekering aan een investeringsbank, voor de helft of minder van de waarde van de toekomstige uitkering.

De bank knipt vervolgens de verzekering in stukken, bundelt stukken van verschillende verzekeringen en verkoopt de bundels door aan investeerders. De levensverzekering wordt gesecuritiseerd, net zoals men vroeger met de subprime hypotheken deed.

Potentieel gaat het om een markt van vijfhonderd miljard dollar, schatte een expert zaterdag 5 september in de New York Times. Natuurlijk is er nauwelijks toezicht op deze markt en vindt de handel ‘over the counter’ plaats, dus niet op een transparante beurs.

Gifhypotheken

Ondertussen proberen andere bankiers de markt voor gesecuritiseerde hypotheken weer leven in te blazen. Want waarom zou je dezelfde fouten maken met nieuwe derivaten, als je dat ook kunt doen met de oude?

De banken hebben nog altijd veel hypotheekderivaten op de eigen balans, of die van een schaduwbankje staan. Van deze gifhypotheken moet toch wel iets eetbaars te bakken zijn?

Natuurlijk. Het nieuwe gerecht heet ‘re-remic’. Dat staat voor ‘Resecuritized Real Estate Mortgage Investement Conduits’. Oude derivaten worden uit elkaar gesloopt en uit de resten bouwen de bankiers nieuwe, verhandelbare producten. Dezelfde vuilnis in een krokant gebakken jasje.

Morgan Stanley schat dat er al minstens voor dertig miljard dollar aan re-remic producten geproduceerd is. Wie riep daar dat Wall Street moest veranderen? Schei toch uit. Veranderen is zó 2008!

Meer risico

Maar waren de Wall Street-banken niet verplicht om minder risico’s te nemen? Toen alle banken in 2008 aanklopten voor staatssteun, kon dat alleen al ze zichzelf omvormden tot ‘gewone banken’.

Gevolg was dat ze moesten voldoen aan striktere regels. Op de balans van bijvoorbeeld Goldman Sachs mochten veel minder risicovolle beleggingen staan.

De Federal Reserve gaf de banken wel wat uitstel om de noodzakelijke aanpassingen te doen. Een strategische fout, blijkt nu.

Volgens een groep van verontruste Amerikaanse congresleden neemt Goldman Sachs nu nog meer risico’s dan in mei 2008. Eind juli stuurden ze een brief aan Fed-president Ben Bernanke waarin de congresleden om opheldering vragen.

Op Wall Street lachen ze zich een ongeluk. Tegen de tijd dat die brief beantwoord is hebben de bankiers al weer drie nieuwe zeepbellen opgeblazen en laten knappen.

About this publication