Hated Currency

<--

De goudprijs is naar een recordhoogte geklommen, en dat heeft alles te maken met de verzwakkende dollar. De Amerikaanse munt staat onder druk als gevolg van de erg lage rente, een toenemende inflatievrees en de zware economische problemen in de Verenigde Staten. Dat alles maakt dat de beleggers zich afkeren van de dollar en in de veilige haven van het goud vluchten.

(tijd) – Wat de Amerikaanse dollar gisteren ook parten speelde, was het bericht dat een aantal landen, waaronder de Golfstaten, Frankrijk, China, Rusland en Japan, achter de rug van de VS overlegd heeft over de mogelijkheid om de dollar als munteenheid voor ruwe olie te vervangen door een korf van andere munten. Het bericht is in de VS weliswaar weggelachen, maar heeft tegelijk toch enige onrust veroorzaakt. Want het heeft duidelijk gemaakt dat de positie van de dollar als internationaal betaalmiddel en reservemunt niet onaantastbaar is. Er is wel degelijk een alarmbel afgegaan. ‘Ze haten de dollar’, schreef een Amerikaanse financieel columnist gisteren, de schuld bij de anderen leggend en licht voorbijgaand aan de intrinsieke zwaktes van de dollar.

De VS hebben er jarenlang van kunnen profiteren dat hun dollar het internationaal betaalmiddel bij uitstek was en een reservemunt voor beleggers en investeerders wereldwijd. Wisselkoersschommelingen waren een probleem voor andere landen, de VS zelf hadden er weinig last van. Maar de status van internationale reservemunt moet je ook verdienen, hij is nooit definitief verworven.

Het is begrijpelijk dat andere landen de zwakke dollar beu zijn, die hun exportinkomsten erodeert en de waarde van hun internationale beleggingen vermindert, en dat ze op zoek gaan naar alternatieven. Op papier is het gemakkelijk de dollar als munteenheid voor olie te vervangen door een muntkorf, in de praktijk echter een stuk moeilijker. Maar dat erover nagedacht wordt, is veelbetekend. Het is een signaal dat na de politieke en militaire hegemonie van de VS ook zijn economische hegemonie wordt gecontesteerd. De financiële crisis die in de VS is ontstaan, heeft de Amerikaanse reputatie een flinke deuk bezorgd. Andere landen, zoals Rusland, China en Brazilië, zijn niet langer bereid zomaar naar de pijpen van de VS te dansen en komen krachtiger op voor hun belangen.

De VS kunnen dat signaal negeren en de dollar voort laten verzwakken, vanuit de overtuiging dat het hen niet deert. Maar hoe zwakker de dollar, hoe minder aantrekkelijk hij wordt voor buitenlandse beleggers en investeerders en hoe groter de kans dat ze de dollar inwisselen voor een andere munt. Dat is niet zonder gevaar voor de VS. Als de dollar zijn positie in de internationale grondstoffenhandel kwijtspeelt, kan dat de munt, zo is berekend, een waardeverlies van 50 procent over een periode van tien jaar kosten. Dat zou een aanzienlijk koopkrachtverlies betekenen voor de VS. Het kan misschien geen kwaad dat het land de verzwakking van zijn munt stilaan ernstig neemt.

About this publication