Arming the World

<--

Ifølge en rapport fra World Policy Institute (WPI), selger USA våpen eller militærtrening til nesten 90 prosent av statene som ifølge USA selv huser terrorister. Foto: Scanpix

USA står for over 70 prosent av all våpeneksport til utviklings­land. – At USA er så avhengige av våpen­industrien, gjør det vanskelig for Obama å endre kurs, sier forsker William Hartung.

Heidi Taksdal Skjeseth i dag

NEW YORK (Dagsavisen): Mens verdens våpeneksport sank i fjor, økte USA sin våpeneksport til utviklingsland med nesten 50 prosent i forhold til 2007. USA selger langt flere våpen enn alle andre land i verden til sammen. Nye tall fra Congressional Research Service, viser at USA raser forbi Russland, som for få år siden var verdens største våpeneksportør til ut­viklingsland. På toppen av mottakerlista står Arabiske emirater, Saudi-Arabia og Marokko.

Leder av New America Foundation William Hartung har i årevis jobbet for å få amerikanske myndigheter til å fokusere mer på diplomati og mindre på militærmakt. Det er ingen enkel oppgave.

– USA undergraver demokrati og menneskerettigheter ved å selge våpen til undertrykkende regimer, sier Hartung til Dagsavisen.

LITT «CHANGE» MED OBAMA

Hartung mener likevel fredsprisvinner og president Barack Obama har vist tegn til forbedring. At Obama har skrinlagt planene om rakettskjold og tatt til orde for en verden uten atomvåpen har fått mye oppmerksomhet. Men at Obama har stanset over­føringene til utviklingen av nye stridshoder og kuttet ut noen av USAs våpensystemer, er endringer Hartung ikke kan huske noen president har gjort før Obama.

– Det er vanskelig å endre systemet. USAs avhengighet av våpenindustrien underminerer de positive tingene Obama prøver å få til, sier Hartung.

Han mener amerikanskproduserte våpen gjør verden til et mer utrygt sted når de selges til ustabile og udemokratiske regimer.

DYRE KRIGER

Å sikre stabilitet og sikkerhet for USAs allierte er en viktig del av Washingtons utenrikspolitikk. Men ifølge en rapport fra World Policy Institute (WPI), selger USA våpen eller militærtrening til nesten 90 prosent av statene som ifølge USA selv huser terrorister.

– Land som Pakistan og Egypt er viktige allierte for USA, men også ustabile og udemokratiske regimer som utfordres av terrorgrupper på hjemmebane, sier Hartung, en av forfatterne bak WPI-rapporten.

Paradoksalt nok, har George W. Bush sin «krig mot terror» ført til mindre strenge regler for hvilke land USA kan eksportere våpen til. På grunn av USAs dyre kriger i Irak og Afghanistan, bruker regjeringen mindre penger på å kjøpe nye og dyre våpen, og mer penger på soldater og krigsveteraner. Mindre penger fra Washington, gjør at våpenindustrien må ut av landet for å finne nye markeder. Oljerike land i Midtøsten er pengesterke og har blitt USAs største kjøpere.

BRA FOR VERDEN

Utviklingsland er verdens største marked for våpen – og det raskest voksende. At USA nå kontrollerer over 70 prosent av markedet, er gode nyheter, mener Baker Spring, forsker på våpeneksport for den konservative tenketanken Heritage Foundation.

– Å være verdensledene i våpeneksport er avgjørende for amerikansk og inter­nasjonal sikkerhet, sier Spring til Dags­avisen.

Han mener USAs våpen bidrar til stabilitet i Midtøsten.

– Uten støtte fra USA, er det stor sjanse for at noen av disse landene ville blitt invadert. Uten amerikanske våpen ville vi fått et sikkerhetsvakuum i regionen, som aggressive land som Iran trolig ville utnyttet, sier Spring.

– Å være verdens største militærmakt gir USA en rekke strategiske fordeler, sier Spring. At stater bruker amerikansk­produserte våpen gjør det lettere for dem å samarbeide med amerikanske styrker, samtidig som det gir politiske og økonomiske fordeler. Våpeneksport kan sikre USA tilgang til olje, og kan få våpen­kjøpende stater til å stemme med USA for eksempel i FN. Samtidig er mange millioner amerikanske arbeidsplasser avhengig av forsvarsindustrien.

BETALER HØY PRIS

William Hartung innrømmer at det finnes fordeler for USA, men mener verden betaler en høy pris for amerikansk militærhegemoni. Ifølge en rapport fra New America Foundation selger USA våpen til 18 av 25 land i krig, ofte til begge eller alle de krigende parter. Og med land som Saudi-Arabia på topp av mottakerlisten, underminerer USA menneskerettighetene, sier Hartung.

– Disse våpnene kommer med et «godkjent stempel» fra USA. De vet at USA ikke kan selge dem våpen og så angripe dem for å undertrykke eller drepe sitt eget folk. Amerikansk våpeneksport under­minerer menneskerettighetene, svekker demokratier og fyrer opp under konflikter i verden, sier Hartung.

About this publication