Obama’s Doctrine in Shape

<--

دکترین اوباما شکل می‌گیرد

سخنرانی وی در اسلو نمایانگر کاملی از دید در حال شکل‌ یافتن اوباما نسبت به دیپلماسی جهانی، از جمله تلاش برای تعامل با کشورهایی نظیر ایران، کره شمالی و سودان، و به طور کلی «دکترین اوباما» است.

تیتر تمام رسانه‌ها بعد از مراسم اهدای جایزه صلح نوبل به اوباما بر این نکته تناقض‌انگیز توجه کرده‌بودند: مردی که 30000 نظامی به جنگ فرستاده بود به عنوان نماد صلح، جایزه صلح را در دست گرفت. وی این دوگانگی را در سخنرانی اسلو این گونه توجیه کرد که:”شر و بدی در دنیا وجود دارد و گاهی جنگ لازم است.”

به گزارش سرویس بین‌الملل «فردا» و به نقل از سایت”The Record”، اما در سخنرانی وی مطالب مهم تری از اصرار تاسف‌آور او بر ضروری شمردن جنگ بود. سخنرانی وی در اسلو نمایانگر کاملی از دید در حال شکل‌یافتن اوباما نسبت به دیپلماسی جهانی، از جمله تلاش برای تعامل با کشورهایی نظیر ایران، کره شمالی و سودان، و به طور کلی دکترین اوباما است.

وی گفت که من می‌داند تعامل با این نوع کشورها شاید با برخی از اصول آمریکا در تناقض باشد، اما معتقد است که راه تغییر رفتار آنها، نوید دادن آینده‌ای درخشان در ازای قبول تغییرات است.

رئیس جمهور آمریکا گفت که در صورت شکست دیپلماسی، آمریکا و دیگر قدرت‌ها باید تحریم‌های سخت‌گیرانه علیه کشورهای فوق را بپذیرند.” این راه حل جایگزین به جای اعمال خشونت هست، و به اندازه کافی سخت گیرانه هست تا بتواند رفتار آنها را تغییر دهد.”

دو راه حل وجود دارد تعامل یا تحریم، کارکرد هیچ‌کدام از آنها به صورت قطعی تائید نشده‌است. هنگامی که آنها به صورت عملیاتی دربیایند، می‌توان در مورد راهگشا بودن دکترین اوباما قضاوت کرد.

اول، تعامل. یکی از وعده‌های اصلی که اوباما در مبارزات انتخاباتی خود در مورد سیاست خارجی داد این بود که بر خلاف جرج بوش، او کشورهایی را که با آمریکا دشمنی دارند را با براندازی نظام و تغییر حکومت تهدید نمی‌کند و در عوض با آنها مذاکره می‌کند. در اولین ماه‌های شروع به کار، وی مذاکرات مستقیمی را در مورد زرادخانه‌های هسته‌ای با ایران و کره شمالی، و مسائل حقوق بشر با میانمار و سودان را آغاز کرد.

به طور همزمان، او انتقاد عمومی از دولت‌هایی را به کمک آنها در مسائل دیپلماتیک نیاز داشت را کم اهمیت جلوه داد. وی برای اینکه چین دلخور نشود از دیدار با دالای‌ لاما خودداری کرد. وی حسنی مبارک رئیس‌جمهور مصر را “نیرویی در جهت ثبات” نامید. وی فرستاده ویژه‌ای به سودان فرستاد تا با حکومت آن که متهم به قتل‌عام در دارفور است، مذاکره داشته باشد.

کنت راث، رئیس بازرسان حقوق بشر در یک مصاحبه گفته بود:” تعامل بدون فشار توسط دیگر کشورها کاپیتولاسیون خوانده می‌شود.” جیمی ریابین سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در دولت کلینتون در نشریه نیوزویک می‌نویسد:” زمانی بود که روسای جمهور برای کسب قدرت سیاسی، مجبور به تقویت ارزش‌های دموکراتیک بودند.”

پاسخ دولت اوباما تنها کلمه صبر است:” این با ارزش‌ها تضاد ندارد؛ این تفاوت در وسیله است. از راه قلدری هیچ‌گاه به نتیجه مثبت و زندگی بهتر نرسیده‌ایم… کمی به ما فرصت بدهید.”

اما تاکنون،‌ سیاست تعامل به نتیجه قابل لمسی نرسیده‌‌است و تحریم‌ها نیز در دکترین اوباما وجود دارد.

با این وجود دیدگاه فوق نمی‌توانند نتیجه را تضمین کنند. تاریخ شکست تحریم‌ها بیشتر از موفقیت آنهاست. طرح‌ریزی تحریم‌هایی که بتواند دیدگاه آنها را تغییر دهد بسیار سخت است همچنین سهیم ‌کردن دیگر کشورها نیز در پذیرش آن سخت است، تجمیع آنها در یک مکان نیز سخت است.

.

اوباما سه نکته مهم را در صحبتهایش یادآور شد:

سازمان ملل تحریم‌های شدیدی علیه کره شمالی اتخاذ کرده‌است، اما این کشور منزوی‌تر از آن بود که در حالت فشار و تحریم هم تغییری در وضعیت آن مشاهده شود.

تحریم‌های سازمان ملل در سودان نیز اعمال شد اما چین که روابط سودمندی در زمینه نفت با سودان داشت از تحریم‌های بیشتر جلوگیری کرد. در نتیجه، دولت اوباما تصمیم گرفت از سیاست تشویقی استفاده کند و از سودان خواست تا حقوق بشر را در دارفور رعایت کند و از توافق‌نامه صلح در جنوب منطقه پیروی کند. البته تا کنون به موفقیت کمی دست‌یافته است.

.

اوباما برای اینکه بتواند از فعالیت‌های ایران در زمینه غنی‌سازی اورانیوم که زمینه‌ساز ساخت بمب هسته‌ای ‌است، جلوگیری کند از تحریم‌هایی که هیلاری کلینتون از آن به عنوان “تحریم‌های فلج‌کننده” یاد کرد، استفاده کرد. اما دیپلمات‌ها هشدار دادند که راهی که تحریم‌ در پیش رو دارد بسیار سخت و طولانی است و هیچ تضمینی وجود ندارد که این تحریم‌ها موثر واقع شوند.

وی در وست پوینت شرح داد که چرا جنگ را در افغانستان گسترش داد و از آن به عنوان یک مورد خاص یاد کرد و ادامه داد که آمریکا این امکان را ندارد که در همه جای دنیا از نیروهای نظامی استفاده کند.

وی در اسلو پیشنهاد جالبی را به بقیه دنیا کرد: آمریکا تعامل دیپلماتیک خواهد داشت و چند جانبه عمل خواهد کرد،‌ اما برای عملی شدن آن به کمک دیگران نیاز دارد.

.

سایت فوق در پایان مطلب خود آورده‌است که حال باید منتظر نتیجه کار شد تا بتوان درمورد کارآیی دکترین اوباما اظهارنظر کرد.

About this publication