Cea mai mare putere economică şi militară a lumii, SUA, şi-ar putea pierde supremaţia în domeniul descoperirilor ştiinţifice, al căror “motor” este de decenii, a avertizat Barack Obama. Preşedintele a transmis acest avertisment, miercuri, cu ocazia lansării la Casa Albă a unui parteneriat public-privat, “Educate to Innovate” (Educaţie pentru Inovare), în valoare de 250 milioane USD.
Suma va fi folosită pentru creşterea numărului şi a calităţii profesorilor de ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică (domenii reunite sub acronimul STEM), câtă vreme “în ciuda importanţei acestor materii, trebuie să admitem că suntem depăşiţi de competitorii noştri”, a spus Obama, citat de USA Today.
Motivând alocarea banilor, el a descris cât de prost stau elevii americani la domenii de care depinde “consolidarea rolului Statelor Unite în calitate de motor al lumii pentru descoperiri ştiinţifice şi inovaţii tehnologice”.
De pildă, într-o evaluare PISA (program de evaluare internaţională a elevilor), din 2006, americanii de 15 ani s-au situat pe locul 21 din 30 la abilităţi legate de ştiinţe, respectiv pe 25 din 30 în privinţa aptitudinilor la matematică. Potrivit unei evaluări la nivelul SUA (2009), elevii de clasa a patra n-au arătat niciun semn de progres, iar progresul celor din clasa a opta a fost modest.
Ambiţie: 10.000 de profesori de ştiinţe până în 2015
Aceasta se întâmplă în ţara cu cei mai numeroşi laureaţi Nobel (270 – mai mulţi decât totalul următoarelor cinci clasate), dar unde, din anul 2000, numărul elevilor străini care studiază ştiinţe şi inginerie în şcoli este mai mare decât al celor născuţi în SUA.
Pentru a-i atrage pe elevi către domeniul ştiinţific, Casa Albă doreşte un parteneriat cu Time-Warner, Discovery şi Sesame Street, care să prezinte copiilor drept cât mai atractivă o carieră în domeniul ştiinţific.
Dezinteresul elevilor este dublat de un deficit de cadre didactice de specialitate şi de foarte mică pondere a femeilor şi a minorităţilor în totalul celor care studiază materii ştiinţifice. Prin “Educate to Innovate”, Obama ar dori să fie pregătiţi 10.000 de profesori STEM până în 2015, iar absolvenţii să ajungă şi în cele mai sărace şcoli ale Americii.
În acest sens, preşedintele a obţinut angajamentul rectorilor de la 75 universităţi publice pentru extinderea programului “UTeach”, care dă posibilitatea studenţilor să capete şi aptitudini pedagogice.
China şi Coreea de Sud, puterile rivale în ştiinţe
Casa Albă doreşte ca, în următorul deceniu, performanţele elevilor americani să-i propulseze din plutonul mediocrilor în topul celor mai bine pregătiţi, acolo unde se află state rivale. Obama a menţionat China şi Coreea de Sud între “ţările care progresează”, calificând drept “inacceptabil” faptul că “an după an, diferenţa între numărul de profesori pe care-i avem şi numărul de care avem nevoie se măreşte”.
“Nu vă îndoiţi: este vorba despre viitorul nostru. Ţările care educă mai bine decât noi ne vor întrece. Continuarea pierderii de teren în domeniul educaţiei înseamnă a lăsa altora poziţia noastră în lume”, a afirmat Obama.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.