Will We Get into a Row with the Russians?

<--

Vom avea scandal cu rusii?

Cat de mult i-a suparat pe rusi ca Romania va gazdui noul scut american de interceptoare de rachete ? Sau, din contra, e asta sansa unei reasezari a relatiilor ? Vom afla azi, cand incepe traditionala Conferinta de Securitate de la Munchen.

De cativa ani buni, acesta e locul in care liderii rusi arata ce-i deranjeaza, striga, intind mani, avertizeaza. Sau ameninta. Si e foarte posibil ca “ursul rusesc” sa-si arate coltii la Romania. Nu pentru ca noi ii amenintam, ci pentru ca suntem de partea americanilor. Iar pentru Kremlin, faptul ca americanii dobandesc influenta politica, extind NATO sau aduc baze militare si instalatii strategice in Europa de Est e un adevarat cosmar.

Si stim cum au reactionat rusii fata de Cehia si Polonia, primele doua tari care acceptasera sa gazduiasca vechea varianta a scutului, cea propusa de fostul presedinte american George W. Bush. Ei bine, rusii i-au anuntat pe aliatii nostri central-europeni ca vor avea atintite spre capete cateva zeci de rachete nucleare rusesti. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Putin si Medvedev nu se sfiesc sa contraatace nici cu preturile la gaze, sicane pentru firmele si cetatenii statelor care-i supara sau tot felul de alt fel de alte tactici de hartuire. Singurul motiv pentru care rusii nu si-ar permite sa ne trateze ca pe Georgia si Ucraina e faptul ca suntem membrii celei mai puternice aliante politico-militare din lume – NATO.

Ce facem cu Rusia ?

Rusii, pe de alta parte, se tem. Se tem ca interesele lor vor fi afectate. Se tem ca, desi scutul antiracheta nu inseamna mai nimic in fata uriasului lor arsenal, odata dezvoltat, se poate transforma in unul care sa le poata pune probleme. Se tem ca astfel nu vor mai avea cum sa santajeze SUA in problema rachetelor si programului nuclear american. Se tem ca vor da dovada de slabiciune in ochii propriei populatii daca nu iau atitudinea fata de faptul ca America se intareste langa granitele Rusiei.

Daca americanii au facut mutarea anuntata de Basescu in acord cu rusii, lucrurile merg excelent. In aceata varianta, probabil rusii vor participa si ei la scutul antiracheta. Ceea ce ar insemna ca Rusia si America s-au “imprietenit” din nou. Noi, la randul nostru, am putea astfel sa detensionam relatiile cu Moscova pe subiecte variind de la pretul gazului la relatiile economice sau Republica Moldova.

O varianta de mijloc ar fi ca scutul anti racheta sa fie facut de asemenea maniera incat radarul sa nu fie indreptat spre Rusia. Acceptabil pentru toate partile. Daca insa nu e asa si americanii i-au sfidat pe rusi, facand proiectul peste capul lor, vom avea de furca in mod sigur cu rusii. Care nu vor incerca sa ne convinga, ci sa ne sperie.

Ultima varianta ar fii insa de departe, cea mai ciudata pentru noi. Ei bine, e cat se poate de posibil ca americanii sa se fi folosit de acest gambit pentru a-i speria pe rusi, astfel incat acestia sa forteze la randul lor Iranul. Daca rusii ii conving pe iranieni sa renunte la programul lor nuclear, scutul nu va mai fii necesar. Varianta cat se poate de plauzibila.

About this publication