Edited by Amy Wong
America in ofensiva – zar de fuga sau un nou Vietnam ?
Americanii nu vor castiga razboiul din Afganistan. Si ei stiu asta. Incearca, in schimb, sa nu piarda. Marea ofensiva militara pe care au declansat-o acum trei zile fortele americane alaturi de aliatii lor din NATO si de armata afgana are tocmai acest rol: sa-i impinga pe militantii talibani la un compromis negociat. La o solutie politica.
Daca reusesc, americanii se vor putea retrage din acest teatru de lupta care le-a consumat timp, energie si multi, multi bani. Dar cel mai important lucru, i-a costat cateva mii de vieti. Daca vor esua, Afganistanul va deveni “Vietnamul lui Obama”.
De ce nu pot castiga?
Americanii lupta cu un inamic invizibil. Un dusman care provoaca ambuscade, pune bombe improvizate pe sosea sau trimite atentatori sinucigasi care se arunca in aer fara sa clipeasca. Si apoi dispare. Cand au invadat Afganistanul in 2001, SUA nu stiau ca va fi atat de greu.
Regimul islamist taliban fusese rasturnat in cateva saptamani. Oaspetele lor care comisese atacurile de la 11 septembrie, Al Qaida lui bin Laden, era decimat si pus pe fuga. De atunci, multe lucruri s-au schimbat. Mai intai, Bush insusi a dat islamistilor radicali cel mai bun cadou – a invadat Irakul, slabind capacitatea Americii de a lupta contra amenintarilor. Coruptia si ineficienta noului guvern afgan i-au ajutat de asemenea pe extremistii religiosi. Incet-incet, talibanii au ajuns sa controleze circa o treime din tara.
Asta in ciuda faptului ca americanii au continuat sa trimita militari, iar aliatii lor din interiorul sau din afara NATO si-au suplimentat la randul lor trupele. Insuficient insa. Talibanii si alte grupuri extremiste ghidate de interpretarea radicala a Islamului devin tot mai puternice, hranite de traficul cu droguri si de faptul ca au baze de refugiu sigure, in regiunile tribale si neguvernate ale Pakistanului vecin. Iar cei mai importanti analisti pe probleme de securitate, plus cativa dintre comandantii militari au ajuns la concluzia ca aceasta insurgenta nu poate fi distrusa. Batuta, involtita, diminuata, da. Dar eliminata complet, nu.
Nici macar NATO nu are resursele necesare pentru a face asta, dat fiind relieful afgan care-i protejeaza pe islamisti si mentalitatea ultra-conservatoare a populatiei care le mentine vie cauza. Ca sa nu mai vorbim de diferentele culturale, de atacurile NATO accidentale asupra civililor si de faptul ca multi dintre afgani ii privesc drept agresori.
Ce-ar insemna retragerea grabita ?
Americanii nu vor sa prelungeasca la infinit razboiul din Afganistan. Vor sa se retraga. Deja majoritatea opiniei publice din SUA a trecut in tabara oponentilor razboiului. Si liderii americani vor sa se retraga. Dar nu vor s-o faca oricum. O retragere in acest moment, cand guvernul afgan si armata sa sunt incapabile sa preia sarcina, ar fi sinucidere.
Talibanii ar prelua imediat puterea si ar deveni cel mai mare inamic al Americii. Ar avea baze de unde sa atace interesele americane si ar gazdui in continuare Al Qaida. Dincolo de lovitura de imagine pe care ar primi-o superputerea americana si care ar incuraja orice grup extremist sa li se opuna armat, ar mai fi ceva: radicalii ar avea un stat care ar urmari sa obtina arma atomica. Adica cea mai mare amenintare pentru securitatea nationala a SUA.
Cum aplica lectia Vietnamului ?
Americanii vor sa aplice cu siguranta cele doua lectii invatate in razboiul din Vietnam. Unu: nu vor sa prelungeasca la infinit razboiul. Doi: rezolva pe cale politica razboiul. De data asta fara sa le lase inamicilor o entitate teritoriala de pe care sa atace si forte militare consistente. Cu alte cuvinte, sa nu lase o treaba pe jumatate facuta.
Americanii vor sa ii incolteasca pe militantii islamisti, sa ii bata bine, chiar daca nu vor putea s-o faca decisiv. Apoi, sa ii invite pe “talibanii moderati” sa ia parte la impartirea puterii din Afganistan.
Prima parte e ca si facuta. Islamistii nu vor rezista militar fortelor americane si europene. insa partea a doua e mai greu de realizat decat orice altceva au facut americanii intr-o tara straina. “Unchiu Sam” va forta la maxim, insa. E in joc viitorul de superputere al Americii. si securitatea intregii planete.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.