Nuclear Danger — Is Romania Safe?

<--

Pericolul nuclear – e Romania in siguranta?

“Pericolul ca teroristii sa dobandeasca arme nucleare a crescut”, declara presedintele american Barack Obama acum cateva zile la un summit de dezarmare nucleara. Acum a venit si stirea ca Iranul e la 3-5 ani de a dobandi arma nucleara.

E clar ca in ciuda eforturilor marilor puteri, riscul ca o arma atomica sa ajunga in mana cui nu trebuie e tot mai mare. E Romania protejata in acest caz? Cum am fi noi afectati daca nenorocirea unui atac nuclear s-ar intampla totusi?

Iranul, cel mai aproape

Devine din ce in ce mai evident ca Republica Islamica Iran e in linie dreapta pentru producerea armei nucleare. E adevarat, chiar zilele acestea America lucreaza impreuna cu celelalte mari puteri pentru un set de sanctiuni care s-o impiedice. Nu se stie insa cat de dure vor fie ele, mai ales ca Rusia si China sunt reticente, date fiind interesele lor geopolitice si legaturilor de afaceri.

Oricum, la cum merg lucrurile, e posibil ca sanctiunile doar sa amane cu cativa ani dobandirea bombei atomice. Asta daca nu cumva Israelul decide sa opreasca programul nuclear iranian pe calea atacurilor aeriene, ceea ce ar arunca in aer Orientul Apropiat.

Oricum am pune problema, securitatea internationala va fi afectata. Nu e insa un capat de tara. In primul rand, e foarte putin probabil ca Iranul sa foloseasca vreodata bomba. Chiar daca sunt islamisti, liderii iranieni sunt totusi oameni rationali, care inteleg ca uzul de arme nucleare inseamna sfarsitul lor politic, daca nu fizic.

Cu atat mai mici sunt posibilitatile ca aceste instrumente de distrugere sa fie folosite impotriva Romaniei, chiar daca avem baze americane ce pot fi folosite in eventualitatea unui razboi americano-iranian. Puterea de la Teheran ar ataca in acest scenariu mai degraba fantezist bazele americane din tarile invecinate, ca Irakul sau statele din Peninsula Arabica.

In al doilea rand, pana cand iranienii construiesc bomba, va fi gata si scutul american antiracheta, capabil sa le intercepteze orice racheta nucleara pe care ar putea-o trimite in zona noastra. Pe scurt, pentru Romania pericolul ca Iranul sa dobandeasca arma nucleara e mai degraba indirect si indepartat.

Posibilitatea sa fim victimele unui atac e practic nula. Pericolul ar veni dintr-o eventuala folosire a armei in alte regiuni ale globului. Asta ar insemna deteriorarea grava a securitatii internationale si o posibila prabusire a economiei mondiale care ne-ar afecta grav mai mult ca sigur. Si acest pericol e insa foarte indepartat la aceasta ora.

Teroristii si rachetele nucleare

Cu totul altfel ar sta lucrurile daca arma nucleara ar ajunge pe mainile unor grupari teroriste, ca talibanii sau mai ales al Qaida. Asta pentru ca ei chiar ar folosi-o. Si atunci inclusiv Romania ar suferi consecintele.

Osama bin Laden, omul care a atacat cu avioane turnurile gemene si Pentagonul, vede in armele atomice visul lui de a distruge civilizatia moderna, in frunte cu tarile occidentale. Sau statele “cruciate”, cum le numeste.

Cum ar putea teroristii sa puna mana pe arme nucleare? Cea mai la indemana varianta e Pakistanul. Asta pentru ca acest stat musulman detine arma nucleara si gazduieste fara voie cele mai periculoase grupari teroriste din lume.

Mai mult, Pakistanul e un stat slab, care nici macar nu controleaza toate regiunile tarii. Spre exemplu, provinciile tribale de la granita cu Afganistanul, unde guvernul e prezent doar teoretic. Acolo domnesc diverse grupari talibane, tot acolo s-a refugiat grupul central al Qaida si tot acolo se ascunde probabil si Osama bin Laden.

Din 2001 incoace, guvernul pakistanez lupta impotriva celor mai multe dintre aceste grupari. De remarcat, nu impotriva tuturor, caci ii tolereaza pe unii “talibani prietenosi”. Atat timp cat acestia ataca trupele coalitiei internationale din Afganistan, si nu guvernul.

Chiar daca armata pakistaneza e puternica, nu inseamna ca pericolul ca teroristii sa dobandeasca arma nucleara e mic. Pakistanul e o tara relativ inapoiata, nefunctionala si in care saracia si abuzurile la adresa drepturilor omului produc alunecari spre extremism si nemultumire populara ce poate aduce oricand haosul.

Nu e exclus ca, intr-un asemenea scenariu, teroristii sa poata pune mana pe rachetele nucleare pe care le are Pakistanul. E foarte putin probabil, dat fiind ca exista masuri de securitate extreme. Dar nu imposibil.

E adevarat, rachetele pakistaneze nu au capacitatea de a atinge Europa. Nici nu e nevoie. Poate ar ataca India, care ar raspunde si ea nuclear. Ar ataca de asemenea state fidele SUA din regiune. Dincolo de efectele catastrofale asupra sanatatii planetei, ar da de asemenea una dintre cele mai grele lovituri economiei mondiale. Din nou, asta ne-ar lovi foarte puternic si pe noi.

Bombele “murdare”

Mai exista insa un mijloc prin care teroristii pot dobandi arme nucleare. Sa le construiasca, dupa ce pun mana pe cantitati rezonabile de plutoniu sau uraniu imbogatit. Fie prin furt, fie cu ajutorul unor retele de trafic nuclear de tipul celei a lui A.Q. Khan, parintele bombei atomice pakistaneze.

Dispozitivele nucleare astfel obtinute ar putea fi de doua tipuri: bombe atomice artizanale de mici dimensiuni si bombele “murdare”. Ultimele sunt dipozitive puternic radioactive care pot fi plasate in centrele foarte populate si care ar imbolnavi treptat populatia de cancer sau de alte boli produse de materialele radiologice.

Efectele oricareia dintre cele doua tipuri de bombe, desi ar ucide oameni, ar fi mai degraba psihologice asupra statelor si nu le-ar periclita existenta si nici nu le-ar afecta in foarte mare masura economiile.

Si in acest caz, e putin probabil ca Romania sa fie vizata direct, atat timp cat nu e unul din jucatorii cei mai importanti in lupta contra terorismului. Improbabil, dar nu imposibil, chiar daca e greu de crezut ca o grupare precum al Qaida ar irosi o bomba pe Romania cand poate sa o foloaseasca intr-o tara importanta, pentru un impact mai mare.

Adevarul e ca, orice am face, suntem expusi unui anumit grad de risc. Terorismul nuclear e o posibilitate pe care n-o putem ignora, fie ca ne poate afecta direct sau doar indirect. Atat timp cat suntem o tara integrata lumii occidentale care doreste securitate si bunastare, nu o insula izolata din Pacific, astea sunt riscurile pe care ni le asumam.

Nu noi suntem principalii actori care pot impiedica terorismul nuclear, ci marile puteri. Noi trebuie doar sa ne facem partea. Adica sa avem un stat functional care poate preveni amenintarile directe. Si sa ajutam in lupta contra terorismului. Nu ne ajuta cu nimic daca fugim de responsabilitate sau credem ca, daca nu ne implicam, vom fi ocoliti de pericol. Din contra.

About this publication