The Scourge of Terrorism Grips the USA

<--

Flagelul terorismului terorizează SUA

Dacă statistica făcută de marile agenţii de presă este exactă, tentativa de atentat terorist de sâmbătă seara (duminică dimineaţa, în Europa) din celebra Times Square din New York este cea de a 11-a de acest gen dejucată de poliţia americană după acea dată fatidică de 11 septembrie 2001.

Dintr-o atare perspectivă este limpede că spectrul terorismului nu s-a diluat, în pofida amplelor programe şi măsuri radicale adoptate între timp de autorităţi. Pe urmă, specialiştii în terorism au remarcat, nu fără o anume îngrijorare, că, în câteva rânduri, în cazul celor 11 tentative de acţiuni teroriste anihilate a fost vorba de comploturi de sine stătătoare. Astfel, în anii 2002 şi 2003, autorităţile au descoperit două proiecte distincte şi succesive de folosire a avioanelor deturnate pentru a viza ţinte de pe coastele americane de vest şi de est.

Într-un fel, ele ar fi reeditat momentul 11 septembrie 2001, numai că, în noile cazuri, proiectul părea mult mai vast.

Deşi cele două mari acţiuni teroriste au fost dejucate din faşă, cei ce au în minte atare acţiuni n-au renunţat, dovada constituind-o complotul „în faza finală” de pregătire descoperit în august 2006. El avea în vedere explozia deasupra Atlanticului a zece avioane de linie care zburau simultan între Marea Britanie şi Statele Unite.

De altfel, cu puţin timp înainte de 11 septembrie 2001, a circulat, pentru scurtă vreme, o ştire potrivit căreia fundamentalişti islamici legaţi de al-Qaida ar fi avut în vedere provocarea unor explozii în zbor în cazul câtorva zeci de avioane ce zburau aproape concomitent pe mari curse aeriene transoceanice! După cum s-a zis la ora respectivă, vastul plan ar fi fost descoperit în ultimul moment, după ce un lider islamist foarte apropiat de acţiune a fost capturat în Indonezia, ţara cu cei mai mulţi islamişti de pe glob. Evident, motivul nemediatizării planului amintit se subînţelege.

Revenind la Statele Unite şi la comploturile teroriste puse la cale ce au mai fost dejucate, să amintim şi că, în iulie 2009, autorităţile au arestat şase autohtoni şi un rezident legal care pregăteau atentate pe teritoriul american şi în Israel. În grupul celor şase se aflau şeful lor, un individ convertit la islam, şi cei doi fii ai lui. Cum se constată, în general, pista musulmană pare cea mai implicată în proiecte şi acţiuni teroriste, lucru atestat şi de antepenultima tentativă anihilată de autorităţile americane, care, la 19 septembrie 2009, au arestat trei indivizi de origine afgană ce pregăteau atentate de anvergură în metroul newyorkez. În fine, anul trecut, chiar în ziua de Crăciun, un nigerian de 23 de ani, care avea asupra lui o bombă artizanală, a încercat s-o detoneze în plin zbor pe ruta Amsterdam-Detroit. Din fericire, dispozitivul bombei n-a funcţionat cum trebuia, iar individul a fost anihilat de pasageri.

În general, teroriştii au avut în vedere linii aeriene comerciale, dar, cum s-a văzut în cazul celor care îşi stabiliseră ca ţintă metroul din New York, ori, sâmbătă, Times Square din acelaşi oraş, ei vizează şi locurile foarte aglomerate, cu mare notorietate publică, ceea ce ar fi făcut ca, în caz de reuşită, atentatele lor să aibă şi un uriaş impact mediatic. Dintr-o atare perspectivă, acţiunea de sâmbătă seara a avut în vedere cartierul Manhattan, o zonă a teatrelor, plină de turişti, îndeosebi în timpul weekendului.

O altă problemă care s-a pus în cazul acestor tentative de atentat şi comploturi dejucate a fost şi rămâne cea a pistelor. Cum spuneam mai înainte, privilegiată rămâne cea islamistă, iar tot ceea ce s-a întâmplat între timp arată că, dacă nu sunt neapărat membri ai al-Qaida ori nu sunt legaţi de aceasta, teroriştii erau – ori sunt – inspiraţi de ea. Dacă tot am amintit de gestul nigerianului de 23 de ani, din decembrie 2009, să adăugăm că el a fost pregătit de al-Qaida, fapt recunoscut ulterior şi cu mare tam-tam de lideri ai grupării teroriste respective.

În aceeaşi direcţie s-ar putea merge şi în cazul atentatului dejucat sâmbătă, revendicat în două rânduri de talibani pakistanezi. Interesant este că, la început, s-a pus la îndoială veridicitatea mesajului de 71 de secunde prin care gruparea pakistaneză Tehreek-e-Taliban (TTP) revendica operaţiunea din buricul New Yorkului, dar, ulterior, după apariţia celei de a doua casete, specialiştii de la IntelCenter spuneau că aceasta, ce are nouă minute, este credibilă. În al doilea rând, ea aparţine lui Hakimullah Mehsud, liderul talibanilor pakistanezi, despre care, în ianuarie, s-a zis că ar fi fost asasinat de o dronă americană.

Desemnat, în august 2009, şef al talibanilor pakistanezi, el era socotit “noul coşmar al autorităţilor de la Islamabad” şi se aprecia că va favoriza acţiunile criminale al TTP. În mod ciudat, în primul lor mesaj, talibanii afirmau că acţiunea lor din New York intervine în semn de represalii la uciderea lui Mehsud şi a responsabililor al-Qaida din Irak, Abu Omar al-Bagdad şi Abu Al-Masri, morţi recent la Bagdad. Dar în a doua casetă apare însuşi Mehsud, care susţine că ea a fost înregistrată la 4 aprilie şi promite noi atacuri împotriva oraşelor americane “în zilele sau luna ce vine”.

Totuşi, atacul de sâmbătă din Times Square nu e menţionat. Pe de altă parte, specialiştii în terorism susţin că TTP nu are infrastructuri internaţionale necesare pentru a realiza o atare acţiune.

Pe urmă ei nu exclud nici pista extremei dreapta, întrucât alegerea primului american de culoare ca şef al Casei Albe, Barack Obama, a dat o nouă vigoare acestei nebuloase foarte active pe pământul SUA. Să reamintim că, înaintea atentatelor de la 11 septembrie 2001, cel mai grav act terorist a fost comis la Oklahoma City şi s-a soldat cu 165 de morţi, autorul fiind Timothy McVeigh, un militant legat de extrema dreaptă.

About this publication