Ce fac tarile de care depinde Romania
Un singur lucru e la fel de important ca modul in care guvernul administreaza Romania. Poate chiar mai important.
E vorba de starea economiei din cele mai importante tari ale lumii, in primul rand SUA si marile state UE. Acolo ne vindem produsele, de acolo ne vin investitiile si de acolo trimit capsunarii bani acasa.
Romania nu va putea iesi din criza atat timp cat economiile occidentale nu revin la o crestere solida si durabila. Ne place sau nu, globalizarea ne aduce prosperitate economica in perioadele bune pe plan mondial si criza in cele rele. Depindem de altii.
“Motorul” a pornit incet
Vestea buna e ca cea mai importanta economie a lumii, cea americana, a revenit pe crestere. Asta inca din septembrie 2009, cand a inregistrat un avans de 0.7%. In primele luni ale anului, SUA au parut sa revina si mai puternic, inregistrand rate de crestere lunara intre 3.3 si 4%.
Una dintre regulile cu care lucreaza economistii din intreaga lume e aceea ca pentru America o crestere sanatoasa dupa recesiune e una de 3%, pe care americanii se pare ca o vor atinge. Şi dupa toate estimarile, o vor atinge in acest an. De retinut ca 3% inseamna enorm pentru o economie asa mare ca cea americana, cu mult peste ce ar insemna spre exemplu in Romania.
Vestea proasta e ca abia acum, dupa atatea luni, cresterea economica incepe sa se simta si pentru cei mai multi dintre americani. Va mai dura ceva pana sa se simta in Vestul Europei si chiar mai mult pana cand cresterea de pe Noul Continent ne va afecta pozitiv si pe noi.
Oricum, semnelele sunt incurajatoare. Pachetul de stimulare a economiei impus de administratia Obama si masurile economice luate dupa aceea si-au facut pana acum treaba. Aproape toti indicatorii economici s-a imbunatatit, confiscarea in masa a caselor ipotecate a incetat, iar din ianuarie somajul nu a mai crescut semnificativ, mentinandu-se undeva in jurul a 9.7%, cu 162 000 de slujbe create in martie.
Ce-i drept, refacerea nu va veni asa rapid, astfel incat la sfarsitul anului tot vor avea o rata a somajului de 9.3%. Sunt totusi in progres si asta nu poate decat sa ne bucure. Pentru ca daca totul merge bine, vom simti si noi efectele. Mai tarziu. Asta daca nu cumva vom avea o criza cu pornire inversa- initiata in fragila Europa si care sa traga in jos SUA.
Rezultate mixte in Europa
In Uniunea Europeana, avem soare in cele mai puternice economii, dar si nori care ameninta sa acopere totul din statele mediteraneene. Vestea buna e ca cea mai importanta forta economica a continentului, Germania, e atins al patrulea trimestru consecutiv de crestere economica.
Doar 0.2% in primele trei luni ale lui 2010, ce-i drept, dar peste cresterea de 0% prognozata. Anual, se asteapta cam 1, 1 si ceva la suta avans al economiei. Foarte important, exporturile Germaniei in aprilie au crescut si ele cu un impresionant 10% fata de luna precedenta.
Marea Britanie , cu 0.2% si Franta cu 0.1%, au inregistrat si ele cresteri fragile in primele trei luni ale anului, ducand media UE tot la 0.2%.
Lucrurile par a merge pe fagasul normal, chiar daca foarte lent. Insa refacerea e amenintata de problemele tarilor mediteraneene, care pot trage dupa ele chiar si marile economii continentale.
Ne gandim aici la Grecia, al carei dezastru e arhicunoscut. Apoi, Spania, cu un somaj record de 22%, Portugalia si chiar Italia au probleme si multi factori de putere din UE se tem ca ar putea merge pe urmele Greciei. Ceea ce ar insemna realmente o catastrofa pentru UE, fiindca in cazul Spaniei si Italiei vorbim de unele din cele mai mari economii din lume.
Daca ne gandim strict la Romania, problemele acestor tari ne vor lovi si mai rau. Chiar daca acestea ar avea un efect limitat, tot ar lovi in economiile milioanelor de romani care traiesc si muncesc acolo.
La ora asta, nimeni nu stie ce se va intampla. Iar noi trebuie sa ne rugam pentru bunastarea celorlalti. Pentru ca suntem prea mici si fragili sa ne bazam doar pe noi.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.