Talking with the Taliban Essential to Ending Violence

<--

De oorlog in Afghanistan, die na 11 september 2001 begon en zich al negen jaar voortsleept, nadert volgens Amerikaanse ingewijden zijn ’eindspel’. Dat gaat gepaard met tegenstrijdige ontwikkelingen, die soms bizar lijken.

Terwijl de aanvallen op de taliban toenemen – er werden tussen juni en september bijna vijftig procent meer bommen en raketten op hen afgevuurd dan in dezelfde periode vorig jaar – worden talibanleiders tegelijkertijd door Navo-troepen in staat gesteld ongehinderd naar Kaboel te reizen. Daar nemen ze deel aan vredesbesprekingen met de regering van president Hamid Karzai.

De tegenstelling tussen vechten en praten is tot op zekere hoogte schijn. Het verhevigde offensief tegen de taliban heeft zeker de bedoeling de taliban zozeer te verzwakken dat de islamitische opstandelingen geen andere keuze meer zien dan te onderhandelen. Dat dergelijke onderhandelingen onvermijdelijk zijn, hebben ook de opeenvolgende Amerikaanse bevelhebbers erkend: een strikt militaire overwinning is onmogelijk, daarvoor zijn de taliban te zeer geworteld in dit land.

De gesprekken met de taliban, die plaatshebben onder leiding van de voormalige Afghaanse president Burhanuddin Rabbini, geven aanleiding voor zowel hoop als vrees. Een einde aan het geweld is wat iedereen de Afghanen toewenst en dat daarvoor een of ander vergelijk met de taliban noodzakelijk is, staat helaas buiten kijf.

Obama heeft aangekondigd in juli 2011 met de terugtrekking van zijn troepen te beginnen; de kans dat de taliban op dat moment zijn uitgeschakeld is nihil.

Praten moet dus, maar tegen welke prijs? Het besef dat een deal met de taliban welhaast onmogelijk zal zijn zonder dat de burgerrechten van de Afghanen – en met name die van vrouwen – worden geschonden, stemt bitter. Dat is alleen maar te verteren in de wetenschap dat jarenlange voortgaande militaire strijd niet tot een beter perspectief leidt.

De Navo heeft een langdurige verantwoordelijkheid voor Afghanistan op zich genomen. Maar na de verdrijving van Al-Kaida restten doelen die uiteindelijk niet met buitenlandse militaire inzet kunnen worden bereikt: democratisering, respect voor vrouwen, transparant bestuur. Een bestand, als het daarvan komt, moet een einde maken aan de gewapende strijd, niet aan de inzet van de Navo-landen voor een beter Afghanistan.

About this publication