Discovering the New U.S. Guantanamo in Afghanistan

<--

اینجا زندان گوانتانامو در افغانستان است. اما نامش نه گوآنتانامو بلکه زندان سیاه است. افغانهای محلی نام انرا زندان سیاه یا زندان تور نامیده اند. گفته می شود مردم بدون دلیل بازداشت شده و بدون اب و غذا به مدت نامحدود زندانی می شوند.

این زندان در قلب زون جنگی امریکا در افغانستان قرار دارد. گزارش 16 صفحه ای که سازمان اوپن سوسایتی در این باره منتشر نموده حاکی از قسائت قلب سربازان امریکایی در برخورد با زندانیان بی گناهی است که در این مکان بازداشت شده و مورد شکنجه قرار می گیرند.

مقامات امریکایی بلافاصله پس از انتشار خبر، آنرا تکذیب کرده، اما گفته اند در باره این اظهارات تحقیق خواهند کرد! سخنگوی پنتاگون افزوده که نیروهای نظامی امریکا در افغانستان هیچ گونه زندان مخفغی ندارند. این سخنگو گفته هر گونه زندانی که دایر شود با کسب اجازه از مقامات بین المللی بوده و سعی می شود تا این موضوع با صلیب سرخ نیز هماهنگی شود تا مشکلات قانونی پیش نیاید! این سخنگو گفته است گزارش اوپن سوسایتی را دیده و آنرا مرور خواهند نمود.

در گزارش اوپن سوسایتی آمده اسناد منتشره درباره زندان موجود در بگرام با زندان سیاه که در نزدیک همان محل کنار مکان استقرار نظامیان امریکا وجود دارد، متفاوت است. در واقع امریکا از تاسیساتی می گوید که در بگرام وجود دارد و زندان عادی است اما به گفته اوپن سوسایتی زندان سیاه در همان نزدیکی ساخته شده است و محل مورد نظر آنها در گزارش مکان ناشناخته ای است که دولت امریکا آنرا از دید عموم مخفی کرده است.

البته افغانها و مردم افغانستان می دانند که چنین زندانی وجود دارد و سیستم زندان سیاه مانند گوآنتانامو است.

افراد بازاشت شده طبق اسناد ارائه شده توسط اوپن سوسایتی در سلولهای انفرادی بسیار سرد نگهداری شده اند. مواد غذایی نا مناسب و مسموم، غذای ناکافی و بی کیفیت،ملافه های کثیف، محروم بودن از نور طبیعی، عدم اجازه دادن به زندانیان برای انجام فرائض دینی،محدودیت در انجام ورزش و قرار دادن زندانیان در محیطهایی که تکان خوردن در آنها وجود ندارد و عدم اجازه به مقامات صلیب سرخ برای بازدید از وضع زندان و زندانی ها از جمله موارد سیاهی است که در این گزارش 16 صفحه ای بدان اشاره شده است. برخی از زندانیانی که آزاد شده اند می گویند داستان زندانی شدن شان مربوط به همین سال جاری میلادی است.

جاناتان هوروویتز از کارشناسان حقوق بشر می گوید این زندان و اتفاقاتی که در آنجا رخ داده در زمان مدیریت اوباما رخ داده و این دولت که با شعار بستن زندان گوانتانامو سر کار آمد اینک به اتهامی مشابه روبرو است. به گفته وی این زندان سیاه بوسیله کماندوهای ویژه و آژانس مخفی داخل وزارت دفاع امریکا ساخته شده است. موارد نقض شده توسط نظامیان در زندان سیاه مخالفت آشار با کنوانسیون ژنو  بخصوص اصل سوم آن است که در آن مجازاتهای بی رحمانه و شکنجه، و نابودی کرامت انسانی و رفتار تحقیر آمیز و توهین آمیز علیه زندانیان نکوهش شده است.

به گفته هوروویتز تفسیر و خود رایی امریکایی ها از قوانین بین المللی باعث بروز چنین فجایعی می شود اما پنتاگون گفته همیشه با زندانیان رفتار انسانی داشته است.

دولت امریکا پرونده ای سیاه درباره مدیریت بر زندان و زندانی ها دارد که به خصوص از زمان 11 سپتامبر به بعد به بهانه های واهی آنرا علیه مهاجرین و مسلمانان گسترش داده است. رفتارهای زشت اروپاییان و رشد گرایشات نژاد پرستانه بین نیروهای پلیس و امنیتی در امریکا و حمایت دولتی از این عقیده بعد از 11 سپتامبر باعث ایجاد زندانهای مخوفی مانند گوآنتانامو شد.

بازداشتگاه گوانتانامو پس از اشغال افغانستان در سال ۲۰۰۱ میلادی، زیرنظر پایگاه نیروی دریایی آمریکا در خلیج گوانتانامو ایجاد شد و افرادی که متهم به ارتباط با فعالیت‌های تروریستی در خارج از خاک آمریکا بودند، به این بازداشتگاه انتقال یافت.

در تاریخ ۲۲ ژانویه ۲۰۰۹ میلادی، باراک اوباما، رئیس جمهور جدید ایالات متحده آمریکا، در دومین روز ورودش به کاخ سفید فرمان تعطیل شدن بازداشتگاه گوانتانامو و همچنین زندان‌های مخفی سیا را صادر کرد.وی انرا برگ سیاهی در تاریخ امریکا نامید و در حال حاضر این مکان در اختیار پناهجویان اهل هائیتی که در اثر زلزله بی خانمان شده، قرار داده شده است.

بحث حقوقی عدم رعایت حقوق زندانی ها در خود امریکا نیز وجود داشته و نشان از نقض قوانین در این باره دارد. در زندانها نیز حقوق اولیه زندانی ها رعایت نمی شود. موارد متعدد تجاوز به زندانیان توسط کارکنان زندان گزارش و ثبت شده است. در طول 8 سال گذشته آمار تجاوز افسران و کارکنان زندان به زندانیان دو برابر شده است. بیش از 90 درصد از زندانبانان بدلیل تجاوزات جنسی دارای پرونده قضایی هستند. چهل درصد از این افراد نیز جنایات دیگری غیر از جنایات جنسی در پرونده شان وجود دارد.(واشنگتن پست 11 سپتامبر 2009).  نیوروک تایمز 24 ژولای 2009 گزارش داد که بر اساس آمار گرفته شده توسط نیروهای فدرال از 63 هزار زندانی، بیش از 4.5 درصدشان ظرف دوازده ماه از زندانی شدنشان حداقل یک بار مورد تجاوز قرار گرفته اند. بر این اساس تخمین زده شده که در این مدت بیش از 63 هزار زندانی مورد تجاوز قرار گرفته اند.(نیویورک تایمز 24 ژولای 2009)

اینک رئیس جمهور مدعی که با شعار بستن گوآنتانامو روی کار آمد ، خود نیز با جرمی مشابه روبرو شده است.در اینکه سیستم حاکمیت در امریکا طوری است که هر کسی در آن رییس جمهور شود باید فرامین را اجرا کند شکی نیست و اینکه اگر جمهوری خواهی چنین حرکتی را انجام دهد باز هم جای تعجب ندارد، اما وقتی رییس جمهور رنگین پوست امریکا دست به چنین کارهایی می زند، باید فاتحه قوانین بین المللی را خواند و تایید نمود که قوانین یک تفسیر عادلانه دارد و یک تفسیر امریکایی!

About this publication