נשיא ומפקד: על איומי טרור ורווח פוליטי
ארבעה ימים לפני בחירות אמצע מכריעות בארצות הברית, אובמה ינצל היטב את פרשת פיצוץ המטוס שסוכלה, כדי להרוויח נקודות פוליטיות
נדב איל | 31/10/2010 9:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: ברק אובמה,טרור
הבית הלבן הגיב ביממות האחרונות במהירות יוצאת דופן; מהירות מחשמלת. בוושינגטון וידאו שהנשיא אובמה הוא שיבשר לאומה האמריקאית ולעולם כי מה שהוגדר בתחילה “אזעקת שווא” ולאחר מכן “תרגיל על יבש”, הוא למעשה מבצע טרור מאורגן היטב.
האסטרטגיה התקשורתית-פוליטית של הממשל נועדה להבהיר שבניגוד לנשיאים אחרים, כג’ורג’ בוש, למשל, הנשיא הנוכחי מצוי בכל הפרטים ואינו מזלזל באף איום. הבית הלבן פרסם את לוח הזמנים המדויק שבו פעל אובמה, מיום חמישי ב-22:35 שעון וושינגטון, אז קיבל את הדיווח הראשון מיועצו למאבק בטרור, ג’ון ברנאן. ההנחיות של אובמה לדאוג לליווי מטוסי קרב למטוסי תובלה אזרחיים, התיאום הלאומי של סוכנויות המודיעין, ההקפדה לצאת מנקודת הנחה שמדובר באיום מוחשי – כל אלה נועדו ליצור מצרף נסיבתי שימחיש את הפער בין מדיניות אובמה ובין התנהלות בוש לפני 9.11.
ארצות הברית ובריטניה טרחו להדגיש, שוב ושוב, את שיתוף הפעולה עם תימן וסעודיה שבזכותו נמנעו הפיגועים, ככל הנראה. עוד רמז למצביעים: יש תמורה עבור מדיניות הדיאלוג של ממשל אובמה עם העולם המוסלמי.
פרשה שתגרום נזק לדמוקרטים
אובמה כבר טעה בעניינים כאלה בעבר. כאשר התברר בדצמבר 2009 כי מחבל ניסה לפוצץ מטוס אמריקאי בדרכו למישיגן, שהה הנשיא האמריקאי בחופשה פרטית בהוואי. ההצהרות שנתן לתקשורת לא היו מיידיות, ומבקריו מיהרו לטעון שהוא “רך כלפי טרור”. ארבעה ימים לפני בחירות אמצע מכריעות בארצות הברית אובמה לא עמד לעשות את אותה הטעות. אם יש נקודות פוליטיות להרוויח מהסיפור הזה, הנשיא לא התכוון לתת אותן במתנה לרפובליקנים.
דובר הבית הלבן גיבס נשאל במפורש ביממה האחרונה אם יש קשר בין פרסום איום הטרור התימני ובין מערכת הבחירות, ותשובתו הייתה צפויה מאוד: לא, אין כוונה לעורר בהלה לאומית באשר למתקפה אפשרית, וכן, פרסום פרטי החקירה נעשה רק לאחר שאושר על ידי כל הגורמים המתאימים. גם גיבס וגם השואל הכירו היטב את מה שנמצא ברקע של שאלה טעונה כל כך: ההנחה הפוליטית
שממשל מכהן זוכה לפופולריות בימים של איום ביטחון לאומי.
הפרשנות הטבעית תקבע כי איום טרור מועיל לנשיא מכהן, משום שהוא פושט את דמותו כמנהיג פוליטי ועוטה את דמותו של המפקד העליון של כוחות צבא ארצות הברית. לטענת פרשנים רבים, ב-2004 הפסיד ג’ון קרי את מערכת הבחירות בשל חשיפת הקלטות מאיימות של אוסמה בן לאדן. בוש ניסה לעשות שימוש בהתרעות גם בבחירות האמצע של 2006 (זה לא הצליח; הרפובליקנים הפסידו).
ובכל זאת, ייתכן שהעלאת נושא הטרור לסדר היום עשויה דווקא לגרום לדמוקרטים נזק. הסיבה הראשונה, כמובן, היא שאובמה הוא נשיא דמוקרט וממילא חשוד על ידי בוחרים רפובליקנים וחלק מהבוחרים העצמאים במדיניות פשרנית כלפי מוסלמים. השנייה קשורה לסדרי העדיפויות של האמריקאים, שבימים אלה אינם ממוקדים באיומי הטרור, אלא באיומי הפרנסה והאבטלה.
הכותב הוא עורך חדשות החוץ של ערוץ 10
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.