USA: Petty Motives Can Stop START

<--

Det nya Startavtalet kan inte mäta sig med forna tiders masskrotning av kärnvapen. Om USA och Ryssland minskar antalet stridsspetsar med 30 procent till 1 550 är det ändå inte att förakta. Dessutom kan de ömsesidiga inspektionerna återupptas.

Om det nu blir så. Polariseringen i Washington och Republikanernas okuvliga vilja att sabotera för president Barack Obama hotar att stoppa alltihop.

Annons:

Startavtalet skrevs under av Obama och Rysslands president Dmitrij Medvedev i april. För att det ska börja gälla måste den amerikanska senaten säga ja, och där krävs två tredjedels majoritet. Efter Demokraternas motgångar i kongressvalet nyligen blir den svår att samla ihop. Republikanerna har fått igenom anslag till modernisering av den kärnvapenarsenal som blir kvar, men förhalar behandlingen i alla fall.

Obama har med vissa eftergifter försökt tina upp relationerna med Ryssland, som frös under företrädaren George W Bush. Ryssland har tackat med att släppa fram amerikanska militära transporter till Afghanistan och stödja utökade sanktioner mot Iran i FN:s säkerhetsråd.

Priset för att blockera Startavtalet kan bli att samarbetet i Iranfrågan kantrar och att relationerna mellan Nato och Ryssland åter försämras. Inte lär det stärka ansatta progressiva krafter i Ryssland, utan snarare antivästerländska nationalister. Och ingen borde glädjas åt en situation där omvärlden inte kan lita på den amerikanske presidentens ord.

Att avtalet i sig skulle stå i vägen för den gamla republikanska drömmen om ett ogenomträngligt missilförsvar stämmer inte. Det bekräftar toppmilitärerna, som är för Start. Republikanska utrikespolitiska experter, som Robert Kagan, varnar också sitt parti för följderna av att säga nej. Han menar att Obama slipper undan om ryssarna börjar missköta sig, och att Republikanerna i stället får skulden.

Nog är det småaktigt att inte unna Obama en framgång ens med ett kärnvapenavtal som få amerikaner bryr sig om. Om Start är typiskt för hur Republikanerna ska agera fram till nästa presidentval finns det skäl att befara att inget blir gjort i Washington. Handlingsförlamning vore förödande, inte minst för USA:s haltande ekonomi.

About this publication