Start Worrying: The Iranian Threat Is Here

<--

תתחילו לדאוג, האיום האיראני כאן

המסקנה העיקרית מניתוח המסמכים שנחשפו ב”ויקיליקס”: ארה”ב השלימה עם איראן גרעינית. ההנהגה בישראל צריכה להפנים המצב

אלי אבידר

ההיסטריה הפוקדת את הממשל האמריקאי בשעה שנחשפים המסמכים הסודיים של מחלקת המדינה אינה מקרית. הנזק שייגרם מפרסום כזה אינו רק מיידי. מדובר בנזק עתידי למאמצי האמריקאים להגיע למידע איכותי ואמין הן במלחמתם בטרור העולמי והן ביכולתם לנהל מדיניות חוץ אפקטיבית. אולם חשיפת המסמכים צריכה להדאיג בעיקר את מדינת ישראל. לא בגלל מה שנאמר על נתניהו או כל פרט פיקנטי אחר, אלא בעיקר משום שמחשיפת המסמכים עולה כי ארצות הברית השלימה עם איראן גרעינית.

חשיפת המסמכים השבוע באתר ויקיליקס גילתה כי מדינות מובילות בעולם הערבי, ובראשן סעודיה, הביעו את רצונן בפני ארצות הברית לחסל את שאיפותיה הגרעיניות של איראן. אין מדובר בהתבטאויות של פקידים זוטרים באותן המדינות אלא במנהיגים כגון המלך עבדאללה ואף בכירים במצרים, ירדן ונסיכויות המפרץ. ולמרות כל זאת הצהיר לפני כשבועיים שר ההגנה האמריקאי רוברט גייטס כי לא חייבים פתרון צבאי כדי לעצור את הגרעין האיראני. צריך לומר מיד: שיטת הסנקציות הכלכליות הן הפארסה הגדולה של המאות ה-20 וה-21. וושינגטון מעולם לא הצליחה להביא לשינוי מדיניות של משטר קיצוני או להפלת משטר כזה באמצעות סנקציות כלכליות (ראו מקרה קובה) ובוודאי שלא תצליח גם מול איראן.

הסיכוי לתקיפה אפסי

עלינו להבין, התבטאויות של מנהיגים ערביים נגד מדינות ערביות או מוסלמיות אחרות אינן נוצרות יש מאין ובוודאי שאינן נזרקות לחלל האוויר כשיחת חולין. מנהיגי מדינות ערב הביעו בפני ארצות הברית דאגה אמיתית ועמוקה מהתגרענות איראן; דאגה כה עמוקה שגרמה למלך עבדאללה בעצמו לשלוח מסרים תוך שהוא לוקח על עצמו סיכון שהדבר עשוי להיחשף. ורק למען ההשכלה, בעולם הערבי, כשהאישיות הבכירה ביותר במדינה הוא זו שמעבירה את המסר הכוונה היא להצביע על נחרצותו.

תגובותיו הפומביות של הממשל האמריקאי בנושא האיראני בשנה האחרונה לא גילו ולו טפח ממה שהתרחש מאחורי הקלעים. בעוד שבמלחמת המפרץ השנייה נדרשו האמריקאים ללוליינות דיפלומטית כדי לייצר קואליציה לתקיפת משטרו של סדאם חוסיין ואף תקפה ללא הסכמה מקיר לקיר, הרי שהיום מתברר שכמעט כל מדינות ערב המשמעותיות היו מאוחדות בדעה שיש לתקוף את איראן. כנראה שההיסטריה האוחזת במדינות המפרץ ובסעודיה, הבאה לידי ביטוי גם ברכישות נשק מאסיביות מהדוד סם, בסופו של דבר משרתת את הבית הלבן.

המסקנה הברורה היא כי הסיכוי שארצות הברות תתקוף או שתתמוך בתקיפה באיראן שואפת לאפס, והנחה זו צריכה להדיר שינה מעיני כולנו. מקבלי ההחלטות במדינת ישראל צריכים להפנים את תמונת המצב הזו ולהגיע להחלטות המבוססות על אופציות ריאליות ולהסתמך פחות על התקוות שאמריקה תהיה חלק מהפתרון מול איראן.

About this publication