Gördünüz mü Arizona sistemini?
Tam Adalet Bakanlığı mensupları Arizona’daki eyalet sisteminin hukuki alt yapısını incelemişti ki Arizona Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords ve seçmenleri silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda 6 kişi öldü, Giffords ağır yaralandı.
Şerif Dupnik, saldırıdan dolayı Arizona’daki “zehirli siyasi ortam”ı suçladı.
Haberlere göre Giffords, eyalette geçerli olan ağır göç yasalarını açık bir dille eleştirmişti. Arizona göç yasaları yasadışı göçmenlerin tespitini, yargılanmasını ve sınır dışı edilmesini öngörüyor. Giffords ayrıca sağlık yasası lehine oy kullandığı için de eleştirilmişti.
Dostları Giffords’ın son zamanlarda ölüm tehditleriyle karşı karşıya olduğunu da söyledi. Ölenler arasında bulunan Yargıç Roll da aynı şekilde göç davalarına bakıyordu ve ölüm tehditleri alıyordu.
***
2-11 Aralık tarihlerinde Washington, Colorado ve Arizona’da eyalet hukuk sistemini inceleyen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman ile 8 daire başkanı hakim ise Türk hukuk sistemindeki eksiklikleri gidermek için Arizona hukuk sistemini ideal bulmuştu.
Arizona Temyiz Mahkemesi Başkanı Hakim Daniel Barker, heyetin kendilerine, “Türkiye’de hukuk sistemimizde halkın güvenini garanti etme konusunda bazı eksikliklerimiz olduğuna inanırız. Bu sebeple büyük ilerleme kaydettiğini bildiğimiz Arizona sistemini inceliyoruz” dediğini söylemişti.
İşte şimdi Adalet Bakanı da Yargıtay Başkanı da Başbakan da Cumhurbaşkanı da gerçek niyeti açıkladı ve istinaf mahkemelerine geçileceğini bildirdiler.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Bundan sonra ne sadece istinaf mahkemelerini kurmak ne de Yargıtay, Danıştay’ı takviye etmek yeter. Bu tedbirlerin birlikte, eş zamanlı uygulanması halinde netice alınabilir” dedi. Başbakan Erdoğan da, “İstinaf mahkemeleri için hazırlıklar tamamlandı” açıklaması yaptı.
Yine de üzerlerinde bir tedirginlik var! Cumhurbaşkanı Gül, Yemen’e giderken “Korkmayın, arkanızda ben varım” dercesine cesaret vermeye çalıştı.
Zaten AKP iktidarı, idari sistemi incelemek için de ABD’ye 35 vali yardımcısı ve kaymakamı ABD’de seminere götürdü. Heyetin başkanlığını yapan İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Kadir Çakır, “Gerek teoride, gerek uygulamada burada edindiğimiz bilgileri Türkiye’de gittiğimiz ilçelerde, illerdeki görev alanlarımızda en iyi şekilde uygulayacağız” dedi.
Tayyip Erdoğan’ın, ‘Parlamenter Sistem’ yerine ‘Başkanlık Sistemi’ getirmeyi düşündüğü hatırlanırsa bütün bu hazırlıkların sebebi anlaşılır.
Turgut Özal da aynı sistemi hayata geçirmeyi düşünüyordu ama ömrü vefa etmedi.
Aslında proje Turgut Özal’ın da değildi. Proje, ABD’nin 115 yıl önce hazırladığı Türkiye’yi parçalayıp yönetme projesinin günümüze yansımasıdır.
***
Yavuz Gürler, mektubunda “İstinaf mahkemeleri eyalet mahkemeleri mi demektir. Yoksa bu mahkemeler eyalet sistemi dışında da kurulabilmekte midir. Bildiğim kadarıyla, Yunanistan il esasına göre yönetilmesine rağmen orada istinaf mahkemesi bulunmaktadır. Bu konuda aydınlatıcı bilgi verirseniz memnun olurum” diyor.
Güzel de Kalkınma Ajansları dahil, Türkiye eyalet sistemine göre yeniden yapılandırılırken bütün bunlara gözlerini kapatmak ve AKP’ye körü körüne destek vermek mi gerekir?
AKP zaten, yerel yönetimlere özerklik vermeyi dayatan CFR’nin gizli belgesini, parti programı yaparak kurulmuş bir partidir. Yani AKP’nin ne yapmakta olduğunu anlamak için elimizde yeterince delil vardır.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.