New NATO Mission Brings More Misery

<--

Nieuwe NAVO-missie maakt ellende groter

De komende weken spreekt de Tweede Kamer zich uit over een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan. De NAVO wil dat wij daar politie-agenten gaan opleiden. Het gaat niet om politie zoals wij die kennen, maar om para-militairen of ‘little soldiers’, zoals ze spottend worden genoemd. Dat zijn Afghaanse, veelal analfabete jongens die na een zeer korte training een geweer uitgereikt krijgen om mee te vechten tegen de Taliban. De huidige grote druk op Nederland heeft alles te maken met een recente koerswijziging in de Amerikaanse oorlogvoering.

Na het aantreden van Obama werd besloten het grote aantal burgerslachtoffers in Afghanistan te beperken. Dat betekende minder bombardementen en zorgvuldiger optreden op de grond. Doel was te voorkomen dat nog meer Afghanen zich bij het verzet zouden aansluiten. De Europese NAVO-landen waren verheugd, zij hebben het gewelddadige Amerikaanse optreden in Afghanistan altijd gekritiseerd. Onder de Amerikaanse militairen daarentegen was er grote onvrede over de aan hen opgelegde restricties.

Maar in juni verving Obama de Amerikaanse generaal McCrystal als opperbevelhebber van de gezamenlijke NAVO-strijdmacht door de Amerikaanse generaal Petraeus. Helaas werden de andere NAVO-landen hier buiten gehouden. Petraeus moet namelijk niets hebben van de door de Europese landen voorgestane terughoudendheid. Als gevolg van het aantreden van Petraeus is het aantal luchtaanvallen sterk opgevoerd. Zo werden in november 2010 850 missies uitgevoerd tegenover 250 in november 2009.

Tegelijk werd het aantal night raids vervijfvoudigd. Hierbij worden elke nacht tientallen woonoorden omsingeld. De bewoners wordt gesommeerd naar buiten te komen, anders worden ze beschoten. Met stompen en slagen worden de gezinnen bijeen gedreven. Huilende vrouwen en kinderen staan overstuur te wachten, terwijl hun huis wordt leeggehaald en de mannen hardhandig worden ondervraagd. Vaak is er een helikopter in de lucht om mensen op de vlucht neer te schieten.

Afgelopen herfst werden gedurende een 90-dagen periode 1.572 nachtelijke overvallen uitgevoerd, waarbij 2.700 mannen en oudere zoons naar detentiekampen werden afgevoerd. Dat daarnaast 1.100 verdachten bij de overvallen werden gedood, toont aan dat er uiterst gewelddadig wordt opgetreden. Deze night raids leiden tot grote onrust onder de bevolking. Doordat de uitgekozen dorpjes voor de overval met een vliegtuigje worden verkend, leidt alleen al het horen van een vliegtuig tot grote nervositeit onder de inwoners. Veel mannen vertrekken ’s avonds om elders te slapen. Ook als er ’s nachts een helikopter wordt gehoord, ontstaat paniek en vluchten de mannen en zoons. Daarnaast is er het wantrouwen: wie heeft hen bij de Amerikanen als verdachte aangewezen, en waarom?

De onvrede onder de Afghaanse bevolking over deze nachtelijke overvallen is zo groot dat president Karzai op 14 november een dringend beroep op de Amerikanen deed hieraan een eind te maken. Zijn verzoek viel slecht bij zowel Petraeus als de Amerikaanse regering. De Amerikanen vreesden dat Karzai zijn oproep op de grote NAVO-conferentie in Lissabon zou herhalen waardoor deze kwestie de gesprekken over de toekomst van de NAVO-missie zou gaan overheersen. Generaal Petraeus sprak een uur lang op Karzai in, waarna deze beloofde in Lissabon te zwijgen. Maar voordat hij mocht spreken, moest Karzai eerst zijn tekst aan de NAVO voorleggen.

De Amerikaanse druk op Nederland om de oorlogspolitie te trainen, houdt direct verband met de nieuwe gewelddadige aanpak. De Amerikaanse regering wil de politie-strijdmacht uitbreiden van 100.000 naar 134.000 man in 2011. Hiertoe werd tot afschuw van de Europese landen de opleidingstijd verkort van acht naar zes weken. Op de Amerikaanse defensiebegroting voor 2011 is zelfs meer geld uitgetrokken voor deze goedkope paramilitairen dan voor het Afghaanse leger.

Deze ‘little soldiers’ worden niet alleen vaak bij de night raids ingezet, maar ook bij zware gevechten met de Taliban en op geïsoleerde posten in gebieden die op het Afghaanse verzet zijn veroverd. Maar anders dan het Afghaanse leger hebben zij geen gepantserde voertuigen en vaak ook geen helmen en kogelvrije vesten. Daardoor komen er drie maal zo veel goedkope ‘little soldiers’ om als Afghaanse militairen. Opvallend is dat volgens het hoofd van alle politie- en legeropleidingen in Afghanistan, de Amerikaanse generaal Caldwell, 47 procent van de agenten na hun opleiding deserteert. Aangenomen wordt dat velen naar de Taliban overlopen, of hun wapens aan de Taliban verkopen.

Het verzoek van de NAVO aan Nederland betreft niet alleen een onmenselijk, maar ook een zinloos project, dat de ellende in Afghanistan alleen maar groter maakt, en dat we daarom niet mogen steunen.

Sietse Bosgra is bekend vanwege zijn deelname aan de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika.Tegenwoordig houdt hij zich bezig met de oorlog in Afghanistan.

About this publication